IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново иска от Европа помощ за мигрантската криза

Германия вече е обещала да приеме 1500 мигранти от о. Лесбос, съобщават източници

16:55 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис заяви, че Европа трябва да покаже и на практика солидарност с Гърция по въпроса с мигрантите.

Поредното разпалване на наболелия на Стария континент въпрос рискува отново да разпали споровете в блока, които през годините са ставали повод за остри конфликти. Това не е и първият път, в който Атина обвинява страните от блока, че не правят достатъчно, за да облекчат тежестта на новопристигащите ежедневно мигранти в Гърция.

„Време е подкрепата на Европа да мине от думи към действия, да бъде изразена чрез осезаема солидарност“, каза Мицотакис след среща с председателя на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел.

Лагерът „Мориа“ на остров Лесбос, който беше унищожен от пожар миналата седмица, „е в миналото“, каза Мицотакис, цитиран от Ройтерс. По думите му ново съоръжение ще бъде построено на негово място с повече подкрепа и ангажираност от страна на ЕС.

По думите на премиера също така миграционният въпрос се нуждае от нов европейски отговор и от нова политика за предоставяне на убежище.

От своя страна след срещата Мицотакис посочи, че мигранският въпрос е предизвикателство за целия блок, а не само за отделни държави членки. По думите му е необходим „силен отговор“ за справяне с въпроса и ЕС работи по уеднаквяването на миграционната си политика.

Междувременно някои държави от ЕС вече засилват ангажимента си за приемане на бежанци от Гърция. Германия ще приеме 1500 мигранти от гръцките острови след пожара на о. Лесбос в знак на солидарност, съобщават правителствени източници пред Ройтерс. Те ще са в допълнение към 100-150 деца, на които правителството на Меркел също иска да предостави закрила.

Решението на канцлера Ангела Меркел е взето на фона на увеличаващата се подкрепа в социологическите проучвания за нейния консервативен блок за сметка на крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Според източника на Ройтерс приетите в Германия бежанци ще са хора, чиито молби за убежище вече са били приети. Според говорител на вътрешното министерство такова предложение е било направено, като то тепърва ще се обсъжда от консерваторите в парламента.

Над 12 000 души най-вече от Афганистан, Африка и Сирия останаха без подслон, хигиенни условия и достъп до хана, след като пожар унищожи лагерът „Мориа“. По гръцките острови в момента пребивават около 30 000 бежанци и мигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още