IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 5 месеца банките са отпуснали 75 млн. лв. безлихвени заеми

Средната стойност на одобрените кредити е 4225 лв., а обработените искания са почти 18 хил.

16:30 | 15.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Търговските банки са одобрили 17 907 искания за близо 75 млн. лв. през първите 5 месеца от старта на програмата за безлихвено кредитиране на физически лица. Това съобщиха от Българска банка за развитие (ББР). Постъпили са над 29 хил. искания. Повече от 70% от тях са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се. Към 14 септември в обработка са още 1215 искания. Средната стойност на одобрените заеми е 4225 лв. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година, припомнят още от ББР.

Партньори по Гаранционната програма за предоставяне на безлихвени кредити до 4500 лева в помощ на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция, подчертават от финансовата институция. 

Гаранционните споразумения, сключени по програмата, са за близо 145 млн. лв. Половината от тях вече са договорени. Останалите средства  остават на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това, обясняват още от ББР.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Кандидатите за безлихвен заем трябва да са били в неплатен отпуск или с прекъсната дейност поради пандемията.

Съгласно обновените изисквания желаещите могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа. Самоосигуряващите се лица трябва да имат поне 20% спад в доходите през 2020 г., като за всички кандидати важи изискването за декларирани  осигуровки за период от 6 месеца назад.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
alphaomega
преди 3 години
Сега ти е весело, ама друга песен ще запееш като дойдат банкерите да ти дадат насила няколко милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Това беше нелеп коментар, но весел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
те ти дават в ръцете торби с пари , ти обаче си джелезен , не подаваш никакъв фъндък ... като стара мома дето гледа през плетът как момците пощипват момите на хорото и цъка злобно с език ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
alphaomega
преди 3 години
Това е новата политика за унищожение. Скоро ще почнат да раздават пари и насила. Ще направят кредитите задължителни. Идват и ти казват - ето тука има едни пари за тебе. Ама няма не искам, няма не ми трябват. Вземаш и толкова. После ще ти дадат още и още.....и така до пълното унищожение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Sandy
преди 3 години
В последните години на откачената и безумна политика на ЕС, баМките у нас отпуснаха десетки милиарди за кредити. Айде отсега нататък да видим как ще ги събират, това е много интересно. Ще ги събират на баба си хвърчилото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още