IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Наблюдава се забавяне в темпа на възстановяване на фабричното производство

Използването на производствения капацитет, включително на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, нараства до 71,4%

21:56 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричното производство в САЩ нараства през август по-бавно от очакваното, което сигнализира за по-умерен темп на възстановяване на дейността на производствените предприятия на фона на продължаващото икономическо възраждане след пламването на пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Производството във фабриките се увеличава с 1% в сравнение с предходния месец след ревизираното увеличение от 3,9% през юли, показват данни на Федералния резерв във вторник. Средната прогнозна оценка на икономисти, допитани от Bloomberg, е за увеличение от 1,3 на сто.

Използването на производствения капацитет на предприятията се е увеличило до 70,2%. 

Общото промишлено производство, което включва миннодобивната индустрия и комуналните услуги, се увеличава с 0,4% през август, след ревизия в посока нагоре до 3,5% през юли. Миннодобивната продукция остава ограничена от временния спад при добива на петрол и газ заради тропическите бури, които се придвижват от Мексиканския залив към южните щати.

Въпреки че промишленото производство през предходните два месеца отчете най-резките си ръстове от 1959 г. насам, темпът се забавя, докато индексът на Фед оставя далеч под предпандемичните нива. Независимо от това, производството ще продължи да се възползва от слабите запаси, стабилните вътрешни продажби и повишеното търсене отвъд граница.

Проучването на Фед показва, че общото използване на производствения капацитет, включително на фабриките, мините и комуналните услуги, е нараснало до 71,4% от 71,1% през юли. И все пак степента на използване на производствените центрове е доста под 76,9-те процента, наблюдавани през февруари. Неизползваният капацитет тежи върху корпоративните отчети, тъй като капиталът остава ненапълно използван. Това също така сигнализира, че бизнес инвестициите в ново оборудване ще останат потиснати, което може да се отрази върху икономическия растеж. Освен това заетостта в производствения сектор остава далеч под нивата преди пандемията.

Производството на моторни превозни средства и части е спаднало с 3,7% след резкия ръст през предходните три месеца, докато фабричното производство, с изключение на автомобилното производство, се е увеличило с 1,4%. Производството на компаниите за комунални услуги е спаднало с 0,4% през август.

Продукцията от миннодобивната индустрия спада с 2,5%, тъй като извличането на петрол и газ от кладенците намалява с 1,2%, след като отчете 8% спад месец по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още