IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР прие искането на „Булгаргаз“ за поскъпване на газа

Новата цена на природния газ за септември ще бъде 22,46 лв. за мегаватчас

12:58 | 16.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: КЕВР</em></p>

Снимка: КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ от 1 септември в размер на 22,46 лв. за мегаватчас (лв./MWh), в която не се включват цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

В рамките на днешния ден енергийният регулатор проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В днешното решение регулаторът отчита предложената нa 11 септември от „Булгаргаз“ цена на природния газ, става ясно от публикация в сайта на КЕВР.

По този начин в сравнение с установената за август цена на газа от 18,67 лв./MWh, тази за септември е с 3,79 лв. по-висока. Цената за август беше с 2,25% по-ниска от тази през юли (19,10 лв./MWh).

Месечното утвърждаване на цената на природния газ от енергийния регулатор се базира на променените условия в договора между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за доставка на газ, които доведоха до намаляване на цената на руското синьо гориво за страната ни с над 40%.

Investor.bg припомня, че през август КЕВР стартира проверки на топлофикационните дружества, които използват природен газ като източник на енергия, като повод за инициативата бяха изнесените в медиите сигнали от граждани за невъзможност за разбиране на фактурите и прекалено малките суми, приспаднати от сметките им със задна дата.

Преди това омбудсманът Диана Ковачева препоръча на КЕВР извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради изравнителните сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още