IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия "подкупва" САЩ с 1 млрд. евро за спасението на "Северен поток 2"

Властите в Берлин предлагат да финансират изграждането на две специални пристанища за внос на втечнен газ

15:58 | 16.09.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пристанището във Вилхелмсхафен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN</p>

Пристанището във Вилхелмсхафен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Федералното правителство на Германия се е опитало да спаси спорния тръбопровод „Северен поток 2“ с оферта на стойност 1 млрд. евро, пише в екслузивно свое разследване германският седмичник Die Zeit.

В началото на август федералният финансов министър Олаф Шолц (SPD) e внесъл предложение до американския си колега Стивън Мaнучин, първо устно, а по-късно и писмено, за това, че Германия е готова да финансира изграждането на две специални пристанища за внос на втечнен газ. Американски компании искат да изнасят американски газ за Германия през терминалите в пристанищата Брунсхютел и Вилхелмсхафен.



В писменото предложение, изпратено във Вашингтон на 7 август, федералното правителство обещава да "увеличи съществено обществената подкрепа за изграждането" на терминалите, като предостави до 1 милиард евро.

В замяна на сериозните инвестиции в специалните пристанища обаче федералното правителство изисква мащабни отстъпки от правителството на САЩ. „В замяна САЩ ще разрешат безпрепятственото завършване и експлоатация на „Северен поток 2“, се казва в писменото предложение от Берлин. „Съществуващите правни възможности за санкции не са изчерпани“.

През юли правителството на САЩ заплаши да накаже компаниите, участващи в изграждането на “Северен поток 2”. Така изведнъж пристанището на Засниц на остров Рюген и неговият кмет бяха заплашени от американски санкции.

Една от причините за американската съпротива е фактът, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да продава американски газ на Германия, вместо руски. Това налага изграждането на няколко терминала. От друга страна има и опасения, че Германия, а и Европа като цяло, ще станат твърде зависими от руските доставки на природен газ. Поради тази причина и предшественикът на американския президент Доналд Тръмп Барак Обама беше против изграждането на “Северен поток 2”.

На 24 и 25 септември държавните глави на ЕС също ще обсъждат бъдещето на газопровода  на срещата си на върха в Брюксел. След атаката срещу руския опозиционен активист Алексей Навални в края на август различни политици от различни партии в ЕП и ЕС призоваха за спиране на строителството на "Северен поток 2". От друга страна, тръбопроводът вече е към завършване, като строителните работи са завършени на 90%.

Понастоящем по-голямата част от германците са настроени негативно към руското правителство, както показва представително проучване на института за изследване на общественото мнение Civey от името на Die Zeit. Въпреки това 54,9% от анкетираните се обявиха против замразяване на строителството на газопровода в Балтийско море и по този начин в подкрепа на икономическото партньорство с Русия.

Отношенията между Германия и Русия наскоро бяха подложени на натиск заради отровения критик на Кремъл Алексей Навални, който в момента се лекува в Берлин. След разследвания в специализирана лаборатория федералното правителство смята за недвусмислено доказано, че 44-годишният Навални е бил отровен с вариант на бойното вещество "Новичок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Митето "императорът" е просто един дребен и злобен комплексар.Тук може да се види невероятната му "императорска" осанка:https://img.techpowerup.org/200916/20200915-161043.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Все на джeндърство те избива. Ами ако желаеш пробвай ме и ще си наясно от първо лице единствено число. Само преди това ангажирай свестни офталмолози(хирурзи), за да ти приберат очните ябълки в орбитите. .... Та така с джeндърите-мендърите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
По времето на Р.Овч. руснаците прекратиха договора си за доставка на газ в България и преподписахме нов. Това се случи мисля 4 години преди да изтече изгодия за България контракт и ние изгубихме 2 000 000 000 лева. В днешно време русия прекратява плащането на транзитна такса за Трансбалканския поток. Съгласно договора тя ни дължи отново около 2 000 000 000 лева до 2030 година, независимо дали транзитира. Вероятно и този договор е променен в полза на "братската" страна. Единствения който може да даде отговор е Гешев, когото в европарлмента наричат бандид. Вземайки впредвид закона Омерта, не очаква смислен отговор на въпроса къде са парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
v_tin
преди 3 години
Я кажи къде ги гледаш тези работи???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Германия трябва да сезира международния съд, а не да се навежда пред мръcните рекетьори !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
v_tin
преди 3 години
Ще посочиш ли някой договор неизпълнен от руснаците или си пишеш колкото да не заспиш. А какво ще кажеш за бойковият балкански поток- това че се афишира като такъв какво е - ами може по съшият начин да се афишира и като обновяване на нашата газопреносна мрежа-но нееееееееееее, ще ви наложим санкции. 99% от населението на българия иска да излезем от малоумният пакт нато и говедарите да ходят да си пасат говедата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Кo3яшка пodлого и защо Германия или който и да е в Европа трябва да се съобразява с желанията и капризите на САЩ? Путин няма нужда от СП 2 - Германия и половин Европа имат нужда от него. Какви малоyмни архаизми, бе - тука освен тебе и твоята джендърска дружинка, други малоyмници не виждам.И - стоенчик - терминалите за регазификация ще бъдат все по-бездейни. Защото LNG няма НИКОГА да може да конкурира газът по тръбата. Налей това в кофата, която наричаш: своя тимбeрица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
аз я чета ... :))) ... и знам какво означава тази стойност . пак да те питам , ти знаеш ли какво означава ... :))) ... я виж тук дали ще ти помогне нещо ... https://***.epexspot.com/en/market-data?market_area=DE&trading_date=&delivery_date=2020-09-14&underlying_year=&modality=Continuous&sub_modality=&product=60&data_mode=graph&period=
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Очаквам да разчетеш правилно и ти графиката! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Специално ти го свалих да го гледаш и да му се радваш! ;)https://dox.abv.bg/download?id=bc40682bdf#
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още