IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия "подкупва" САЩ с 1 млрд. евро за спасението на "Северен поток 2"

Властите в Берлин предлагат да финансират изграждането на две специални пристанища за внос на втечнен газ

15:58 | 16.09.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пристанището във Вилхелмсхафен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN</p>

Пристанището във Вилхелмсхафен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Федералното правителство на Германия се е опитало да спаси спорния тръбопровод „Северен поток 2“ с оферта на стойност 1 млрд. евро, пише в екслузивно свое разследване германският седмичник Die Zeit.

В началото на август федералният финансов министър Олаф Шолц (SPD) e внесъл предложение до американския си колега Стивън Мaнучин, първо устно, а по-късно и писмено, за това, че Германия е готова да финансира изграждането на две специални пристанища за внос на втечнен газ. Американски компании искат да изнасят американски газ за Германия през терминалите в пристанищата Брунсхютел и Вилхелмсхафен.



В писменото предложение, изпратено във Вашингтон на 7 август, федералното правителство обещава да "увеличи съществено обществената подкрепа за изграждането" на терминалите, като предостави до 1 милиард евро.

В замяна на сериозните инвестиции в специалните пристанища обаче федералното правителство изисква мащабни отстъпки от правителството на САЩ. „В замяна САЩ ще разрешат безпрепятственото завършване и експлоатация на „Северен поток 2“, се казва в писменото предложение от Берлин. „Съществуващите правни възможности за санкции не са изчерпани“.

През юли правителството на САЩ заплаши да накаже компаниите, участващи в изграждането на “Северен поток 2”. Така изведнъж пристанището на Засниц на остров Рюген и неговият кмет бяха заплашени от американски санкции.

Една от причините за американската съпротива е фактът, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да продава американски газ на Германия, вместо руски. Това налага изграждането на няколко терминала. От друга страна има и опасения, че Германия, а и Европа като цяло, ще станат твърде зависими от руските доставки на природен газ. Поради тази причина и предшественикът на американския президент Доналд Тръмп Барак Обама беше против изграждането на “Северен поток 2”.

На 24 и 25 септември държавните глави на ЕС също ще обсъждат бъдещето на газопровода  на срещата си на върха в Брюксел. След атаката срещу руския опозиционен активист Алексей Навални в края на август различни политици от различни партии в ЕП и ЕС призоваха за спиране на строителството на "Северен поток 2". От друга страна, тръбопроводът вече е към завършване, като строителните работи са завършени на 90%.

Понастоящем по-голямата част от германците са настроени негативно към руското правителство, както показва представително проучване на института за изследване на общественото мнение Civey от името на Die Zeit. Въпреки това 54,9% от анкетираните се обявиха против замразяване на строителството на газопровода в Балтийско море и по този начин в подкрепа на икономическото партньорство с Русия.

Отношенията между Германия и Русия наскоро бяха подложени на натиск заради отровения критик на Кремъл Алексей Навални, който в момента се лекува в Берлин. След разследвания в специализирана лаборатория федералното правителство смята за недвусмислено доказано, че 44-годишният Навални е бил отровен с вариант на бойното вещество "Новичок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
минус на зелевия *** , без да се чете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мхм ... аз мисля , че не разчиташ правилно информацията от платформата за търговия ... пробвай пак , отначало с инструкциите какво означават всички цифри . само технически въпрос , понеже предполагам имаш познати из енергото , питай колко струва подаването на ток при авария за покриване на товар или например както беше преди седмица две , вечерта при буря и изключат една/две подстанция по пръстена заради светкавица/токов удар ... :))) ... колко адежба струва тогава , за да не се прекъсва ... аз приблизителните цифри в зависимост от ситуацията ги знам ... :))) ... ще видиш , че не се различаваме много от ЕС ... даже погледнах товарът в реално време в немско да не е станало нещо драматично за този период , преди да пусна поста ... :))) ... ако си чел нещо из разни сайтове не знам , виж тук за немско от изворчетоhttps://***.epexspot.com/en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Специално за Зелев - В Германия 1000 евро/мвтч вера селд 20 часа. При 1.39 Гвт действащи перки при инсталирани 60 Гвт така ще е. На това му се вика енерги венде. Всъщност, като гледам кривата на товара на 14.09 след 20:00 май някои германци не са се разминали с режим на тока или както модерно му викат demand management !Сега ми прави впечатление, че нито въглищарките, нито газовите централи са се притекли на помощ да запълнят дупката, оставена от липсващите ВЕИ. Да не би да стачкуват или визионерите вече са ги докарали до невъзможност да изпълняват системните си функции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Целта е германецът да се държи в подчинение. Нищо повече, нищо по-малко. Американците ще купуват газ от руснаците и ще го карат на германците. Кой е тоя ***, който ще чака газ 10-15 дена да пристига с американска гемия през океана. Айде да не ставаме смешни, защото дори англичаните отказаха американската газова покана :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Начи за тва била целата дандания.АмИриканците рекетират ЕС да построят 2 нови терминала на немска земя с немско финансиране за да нема санкции срещу Северен поток 2. Явно терминалите за внос на втечнен газ не се изплащат лесно и даже амириканците вече не искат да ги строят за своя сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
terziеv
преди 3 години
После що от ул. "Козяк" подкрепят наш Бойко. По рекетьорска линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
много тънко искат да минат метър германците ...полският терминал за втечнен природен газ е напълно оборудван с пристанище за разтоварване и система за акостиране на големи цистерни за втечнен природен газ (със съоръжение за кипене и рекондензация) , два криогенни контейнера от по 160 000 кубика всеки за съхранение на втечнен природен газ и регазификационна линия за производство на газ с налягане за мрежата + свръзващ газопровод към общата мрежа . може на година да обработва около 5млрд.кубика и е струвал всичко от цената на земята , през инженеринга и проекта , до напълно завършен и пуснат в експлоатация 930млн.евро . предвидена е възможност за увеличение на обема на работа с малка инвестиция до 7,5млрд.кубика ... построен е за 4 години ...та ще трябва да се бръкнат по-дълбочко , за да му тръгне търговийката на вовата зануленият ... :))) ... м/у другото германците нямат инвестиции в този газопровод . те са кредитирали газпром с инженеринг и строителни дейности ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
И за какво е цялото това бързане? Политиката на САЩ не касае продажбата газ, така като нефта нямаше нищо общо с влизането им в Ирак. Че германците са на хранилка и ще пускат димки е ясно на всички. За 2019(2018?) година беше използван само 26% от капацитета на европейските терминали за регазификация. Щатите са против тези газопроводи, зашото те хранят путин който къса чужди територии и в крайна сметка американците трябва се занимават с малоyмнитe му архаизми. Правят също Европа зависима от необузданите импулси на автократичния клептоман. Не следя стриктно публикациите ви и не знам дали не сте го сторили, но можехте да преведете статията на Шпигел за закононарушенията на Бойко Борисов при екпулсирането на "гюленистите" в турция. Ама пък що да си ритате филията с мас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 3 години
Ех... бързане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Като че ли американците не могат да си напечатат и 10 млрд. ако искат, нонсенс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още