IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия "подкупва" САЩ с 1 млрд. евро за спасението на "Северен поток 2"

Властите в Берлин предлагат да финансират изграждането на две специални пристанища за внос на втечнен газ

15:58 | 16.09.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пристанището във Вилхелмсхафен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN</p>

Пристанището във Вилхелмсхафен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Федералното правителство на Германия се е опитало да спаси спорния тръбопровод „Северен поток 2“ с оферта на стойност 1 млрд. евро, пише в екслузивно свое разследване германският седмичник Die Zeit.

В началото на август федералният финансов министър Олаф Шолц (SPD) e внесъл предложение до американския си колега Стивън Мaнучин, първо устно, а по-късно и писмено, за това, че Германия е готова да финансира изграждането на две специални пристанища за внос на втечнен газ. Американски компании искат да изнасят американски газ за Германия през терминалите в пристанищата Брунсхютел и Вилхелмсхафен.



В писменото предложение, изпратено във Вашингтон на 7 август, федералното правителство обещава да "увеличи съществено обществената подкрепа за изграждането" на терминалите, като предостави до 1 милиард евро.

В замяна на сериозните инвестиции в специалните пристанища обаче федералното правителство изисква мащабни отстъпки от правителството на САЩ. „В замяна САЩ ще разрешат безпрепятственото завършване и експлоатация на „Северен поток 2“, се казва в писменото предложение от Берлин. „Съществуващите правни възможности за санкции не са изчерпани“.

През юли правителството на САЩ заплаши да накаже компаниите, участващи в изграждането на “Северен поток 2”. Така изведнъж пристанището на Засниц на остров Рюген и неговият кмет бяха заплашени от американски санкции.

Една от причините за американската съпротива е фактът, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да продава американски газ на Германия, вместо руски. Това налага изграждането на няколко терминала. От друга страна има и опасения, че Германия, а и Европа като цяло, ще станат твърде зависими от руските доставки на природен газ. Поради тази причина и предшественикът на американския президент Доналд Тръмп Барак Обама беше против изграждането на “Северен поток 2”.

На 24 и 25 септември държавните глави на ЕС също ще обсъждат бъдещето на газопровода  на срещата си на върха в Брюксел. След атаката срещу руския опозиционен активист Алексей Навални в края на август различни политици от различни партии в ЕП и ЕС призоваха за спиране на строителството на "Северен поток 2". От друга страна, тръбопроводът вече е към завършване, като строителните работи са завършени на 90%.

Понастоящем по-голямата част от германците са настроени негативно към руското правителство, както показва представително проучване на института за изследване на общественото мнение Civey от името на Die Zeit. Въпреки това 54,9% от анкетираните се обявиха против замразяване на строителството на газопровода в Балтийско море и по този начин в подкрепа на икономическото партньорство с Русия.

Отношенията между Германия и Русия наскоро бяха подложени на натиск заради отровения критик на Кремъл Алексей Навални, който в момента се лекува в Берлин. След разследвания в специализирана лаборатория федералното правителство смята за недвусмислено доказано, че 44-годишният Навални е бил отровен с вариант на бойното вещество "Новичок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Превежда се "Засниц", а не "Сасниц".В немския език S самотно се чете З. Пример е "See", което се чете "Зее".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още