IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори руски кораб се ангажира със завършването на спорния „Северен поток 2“

Плавателният съд „Иван Сидоренко“ е отплавал от Санкт Петербург за германското пристанище Мукран, където се съхраняват тръбите за газопровода

20:46 | 16.09.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Русия изглежда е решена да завърши газопровода „Северен поток 2“ на стойност 11 млрд. долара въпреки нарастващата опозиция в лицето на САЩ и други страни от Европа, след като данните в сряда показаха, че руски кораб е отплавал към пристанището, служещо като база за доставките на тръби за проекта.

Плановете на Русия за втори газопровод по трасето на „Северен поток“ през Балтийско море се сблъскват с противопоставянето на редица страни от Европейския съюз (ЕС) и други държави, особено след анексирането на Крим през 2014 г., пише Ройтерс. 

Предполагаемото отравяне на руския опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални от миналия месец добави допълнителна енергия на призивите на западните страни „Северен поток 2“ да бъде спрян.

Корабът „Иван Сидоренко“ е отплавал от Санкт Петербург за германското пристанище Мукран, където се съхраняват тръбите за „Северен поток 2“, показват данни от приложение за проследяване на кораби, събрани от Refinitiv Eikon.

Плавателният съд ще бъде натоварен с тръби, които ще трябва да достави на кораба „Академик Черский“, пише вестник „Комерсант“ без да се позовава на източници.

Понастоящем „Академик Черский“ е акостирал в Мукран, показват данните на Refinitiv Eikon.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви по отношение на Навални, че Русия системно се стреми да премахне продемократичните противници на своя територия. Неправилно е да се смята, че „Северен поток 2“ ще помогне за подобряване на обтегнатите връзки между ЕС и Русия, изтъкна още тя.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви пред журналисти в отговор, че проектът не трябва да бъде свързан със случая Навални.

„Това е търговски проект, който е абсолютно в съответствие с интересите както на Русия, така и на страните от ЕС, и най-вече на Германия“, подчерта Песков.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на комитета на акционерите в "Северен поток", като някои германски компании и други дружества са се обединили с „Газпром" около работата по изграждането на газопровода.

Полша е един от най-върлите противници на проекта, предупреждавайки, че той ще увеличи зависимостта на ЕС от руската енергия, като същевременно ще подкопае ролята на Украйна като транзитна държава за износ на руски газ за Европа.

„Северен поток 2“ е проектиран да изнася 55 милиарда кубически метра руски газ годишно. Проектът беше спрян през декември, тъй като швейцарско-холандската компания Allseas, полагаща тръбите по морската част от трасето, спря дейността си заради заплахата от американски санкции, насочени към компании, обслужващи инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Няма какво да им обясняваш. Това са БОЛНИ ХОРА. Например ватенката, дето си мечтае да прави сekс с Вова Путин, и си вярва, че може да го надвие. Те ще са ок например сметките за парно да скочат двойно - само и само да си начешат злобицата. Те искат "алтернатива", ама такава в която Русия не участва. Имат тежки психически проблеми - ней-вече фобии и мания за преследване - сънуват всяка нощ Вовата и виждат руснаци и в супата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Виж какво, не ни занимавай с извратените си сексyални фантазии. Той на който мечтаеш да му изуеш гащите е с черен колан по джудо и ти ще се го отнесеш изотзад... впрочем може би именно това ти е тайната мечта. Като си вярвате, че соларът ще ви топли през зимата, какво ви пука за някакви газопроводи? Страх ли ви е от нещо, не мога да разбера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Ти и останалите говорите пълни глупости и си противоречите сами. Да оставим настрана фантазиите ви тук за анексия на половин Европа от руснаците. След като твърдите че газ ида отвсякъде и се появява конкурентно способността за какво говорите врели некипели.Първо казвате, че след като тече газ отвсякъде значи ще има конкурентно способност, свободен пазар, отворени икономики, евро не знам какъв си атлантизъм и т.н.Давате примери, че след като има много места откъде може да си купите и ви се предлага даден продукт на каквато цена ви е изгодна, какъв вие проблема?Нобел даде пример в коментарите по долу с построяването на магазин, но никой не ви задължава да пазарувате от него, нали така? Същото е и с газа. Едва ли има нормален човек или държава (освен Полша и Украйна), който след като му се предлага даден продукт от много места да избере по скъпия...Е ако руснаците направят газопровода и цената им е по ниска и конкурентно способна вие каква ще си купувате, по евтина и по изгодна или по скъпа и по неизгодна за вас? Съответно важи и за икономиката на държавата като цяло. Вие като физическо или юридическо лице как предпочитате да платите 300 лева сметка за газ или 500 лева сметка?Само си противоречите на основните принципи за демокрация, свободен пазар, конкурентно способност и т.н. Само не ми обяснявайте, защото натам вървят меко казано т,ъпите ви разсъждения в посока, че по добре да си купуваме по скъпа газ, но да не е руска, защото може да ни анексират...И тогава всичките тези и основни демократични принципи, които се пените тук и застъпвате като теории отиват в канала......пак ще попитам. Какво лошо има, ако руснаците докарат по добра цена на газа?Ще си купите по скъпа ли? Я пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 9
Oбичам България
преди 3 години
Защото цените може да да по-добри и да се убие алтернативата по която работи ЕС от години. Представи си една ЕС в която се доставят 90%+ руски газ. Представи си как Путин анексира Финландия или Прибалтийските страни и ЕС чиновниците казва "Путин ти си лош, вземи тези санкции" и руснаците спират зимата газта на ЕС - няма отопление, няма индустрия. Ей затова е цялата работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
В ЕС за мин. годината има около 35-40% руски газ. Норвегия е с втория дял с няколко % по-надолу. Пишеш в Google, EU oil and gas import и четеш доклада. Не си измисляй %, защото иглеждат по-*** от колкото си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Колкото и да мисля въобще не мога да разбера откъде идва целият този страх от газопровода. Да не би да се притесняваме, че с нещо ще попречи на зелените ни програми? Кажете защо ви плаши толкова, та чак си губите времето да дращите по форумите без някакви ясни аргументи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Между другото знае ли някой дали вече има договори за доставка на газ по този газопровод. Защото ако няма - ами нека го завършат. После няма да купуваме газ. И в квартала строят един магазин, но това не означава, че ще ни задължат да пазаруваме непременно от него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
За коментар 19. Човекът е напълно прав. Бъдещето е на зелените енергии. Скоро никой няма да потребява газ, нито петрол, защото всички автомобили, кораби и самолети ще са електрически. Защо пишете изобщо по тази тема. Оставете Путин да си похарчи парите и да довърши газопровода. Който - питай Стоянчо - непременно и във всички случаи ще е на загуба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
be_google
преди 3 години
америка направи добър удар като отрови пияндурника навални.....страхотен успех за ЦРУ!!!Въпроса е следващия отровен до какво ще доведе??? има една приказка за едно лъжливо офчарче...освен пандемия САЩ може да спре и интернта и суифта на Китай и това е каят на всичко , което е 21 век. След това мислете за лъкове, стрели и като въобще по зомби филмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Браво, това е бъдещето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още