IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори руски кораб се ангажира със завършването на спорния „Северен поток 2“

Плавателният съд „Иван Сидоренко“ е отплавал от Санкт Петербург за германското пристанище Мукран, където се съхраняват тръбите за газопровода

20:46 | 16.09.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Русия изглежда е решена да завърши газопровода „Северен поток 2“ на стойност 11 млрд. долара въпреки нарастващата опозиция в лицето на САЩ и други страни от Европа, след като данните в сряда показаха, че руски кораб е отплавал към пристанището, служещо като база за доставките на тръби за проекта.

Плановете на Русия за втори газопровод по трасето на „Северен поток“ през Балтийско море се сблъскват с противопоставянето на редица страни от Европейския съюз (ЕС) и други държави, особено след анексирането на Крим през 2014 г., пише Ройтерс. 

Предполагаемото отравяне на руския опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални от миналия месец добави допълнителна енергия на призивите на западните страни „Северен поток 2“ да бъде спрян.

Корабът „Иван Сидоренко“ е отплавал от Санкт Петербург за германското пристанище Мукран, където се съхраняват тръбите за „Северен поток 2“, показват данни от приложение за проследяване на кораби, събрани от Refinitiv Eikon.

Плавателният съд ще бъде натоварен с тръби, които ще трябва да достави на кораба „Академик Черский“, пише вестник „Комерсант“ без да се позовава на източници.

Понастоящем „Академик Черский“ е акостирал в Мукран, показват данните на Refinitiv Eikon.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви по отношение на Навални, че Русия системно се стреми да премахне продемократичните противници на своя територия. Неправилно е да се смята, че „Северен поток 2“ ще помогне за подобряване на обтегнатите връзки между ЕС и Русия, изтъкна още тя.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви пред журналисти в отговор, че проектът не трябва да бъде свързан със случая Навални.

„Това е търговски проект, който е абсолютно в съответствие с интересите както на Русия, така и на страните от ЕС, и най-вече на Германия“, подчерта Песков.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на комитета на акционерите в "Северен поток", като някои германски компании и други дружества са се обединили с „Газпром" около работата по изграждането на газопровода.

Полша е един от най-върлите противници на проекта, предупреждавайки, че той ще увеличи зависимостта на ЕС от руската енергия, като същевременно ще подкопае ролята на Украйна като транзитна държава за износ на руски газ за Европа.

„Северен поток 2“ е проектиран да изнася 55 милиарда кубически метра руски газ годишно. Проектът беше спрян през декември, тъй като швейцарско-холандската компания Allseas, полагаща тръбите по морската част от трасето, спря дейността си заради заплахата от американски санкции, насочени към компании, обслужващи инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещата отиват на изуй-*** за *** и тръбичката му, за ужас на путепоклонниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Дори се отиплявам на солар през зимата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 8
Solar Power
преди 3 години
Всичко е така ... само не знам защо се натискаме за тази газ на руснаци и американци ?! Имаме слънце, вода и вятър предостатъчно ... ако липсва слънце значи има вятър и дъжд ... ето аз съм офгрид 7-*** година и то само на слънце с 34 панела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
v_tin
преди 3 години
Газ идва отвсякъде и 90% е руски, сега германците ще направят 2 пристанища за регазифициране на руския лнг, а вие си лайте по месечината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Леко, пенсиониран старшинка а айкю 18, че ти изби пяна по муцуната...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"И второ - газ вече идва отвсякъде. "хаха ... куко , що си се запенил тогаз ... да ти го набия царевичния кочан в устата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И още нещо, докато *** харчи парите за нападения над суверенни държави, заплахи, въоръжение, отравяния, манипулации, отровна пропаганда и тн. - 1 цент не трябва да получава! Да се научи.И да цитирам любимия Тръмп на копейниците, той каза на Германия, че с техните пари се финансира въоражаването на тези, от същите от които после германците после чакат защита от САЩ!И е прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Слабоум, поне чети бе, като си слаб в мисленето.Потреблението на Германия е към 90 милиарда кубика, СП 2 за Германия е 10 млрд. Другото е транзит.2 и 2 можеш ли да събереш??1/3 от газа е от Рашка, 2/3 са от Холандия и Норвегия. Германците произвеждат и около 7 млрд кубика сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 6
vzhekoff
преди 3 години
Ватенката е *** колкото и името му. СП-2 доставя газ колкото е приблизително 1/2 от потреблението на Германия. Немският баланс е съвсем съвсем приблизително: 1/3 внос от Русия, 1/3 от Норвегия, 1/3 от Холандия и 1/10 собствено производство. Казвам съвсем на едро. Норвежкият добив стагнира, а и има и други лакоми купувачи. Холандският изобщо ще изчезне, а самото потребление в Бундесрепубликата ще расте с поне 10% на година за следващите 5г. заради закриването на АЕЦ и въглищарките. Това е простата сметка, другото са опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
ПИЧ
преди 3 години
Как ще бъде спряно бе Юнаци. Нали 90% са завършени, това са милиарди, които са хвърлени на вятъра и в морето. Не могат да бъдат оставени така тези средства. Само българското правителство захвърли парите дадени за белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още