IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата полска енергийна компания планира да стане „зелена“ до 2050 г.

Polska Grupa Energetyczna е в процес на изготвяне на стратегия за енергийна трансформация, който ще засегне и най-големия ТЕЦ в Европа – „Белчатов“

21:15 | 16.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата полска компания за комунални услуги Polska Grupa Energetyczna (PGE) планира да премахне въглищата от своето портфолио и да предложи енергия с нулеви емисии до 2050 г., заяви изпълнителният директор на дружеството Войтех Дабровски, цитиран от S&P Global Platts. 

„PGE, като най-голямата компания в сектора, ще играе ключова роля за постигането на нулеви емисии в Полша", каза Дабровски на пресконференция за финансовите резултати за второто тримесечие. „Нашият стратегически стремеж е да предложим 100% зелена енергия на клиентите на PGE през 2050 г.“, подчерта още той.

Дабровски заяви, че компанията работи по актуализирана стратегия, която ще детайлизира зелената трансформация на PGE. През второто тримесечие 88% от произведената от компанията електроенергия (13,22 TWh) са генерирани от петте въглищни централи, използващи лигнитни и антрацитни въглища и от две когенерационни системи (CHP). Едва 5% са генерирани от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), а останалите - чрез природен газ. 

PGE планира да инвестира огромни суми, за да инсталира по 2,5 GW офшорни вятърни и соларни мощности до 2030 г.

Главният изпълнителен директор на PGE заяви, че компанията е решила да изготви план за трансформация на най-голямата електроцентрала на компанията, което работи с лигнитни въглища и притежава инсталиран капацитет от 4,93 GW. Става въпрос за най-голямата въглищна централа в Европа и втора в света – ТЕЦ „Белчатов“.

„Зелените инвестиции могат да осигурят толкова много или дори повече работни места, колкото сегашните въглищни комплекси", подчерта Дабровски. Той добави, че PGE също така ще замени въглищата като „основно гориво" с природен газ

Ръководителят изтъкан, че компанията е решила миналия месец да продаде PGE Paliwa, звеното, което доставя въглища и биомаса на нейните централи, и сега води преговори с няколко неназовани потенциални купувачи.

В отговор на предложението на Европейската комисия (ЕК) за увеличаване на съкращенията на емисиите в блока от 40% на поне 55% спрямо нивата от 1990 г. до 2030 г., Дабровски изрази увереност, че PGE може да се справи с такава цел и се надява да получи достъп до средства от Фонда за справедлив преход на ЕС.

Заради пандемията търсенето на електроенергия в Полша от април до юни е спаднало с 8,5% на годишна база, като нетният внос от Германия, Чехия и Швеция е нараснал с 45%, или с 0,9 TWh.

Производството на електроенергия чрез лигнитни въглища е спаднало с 8% на годишна база, до 7,49 TWh, а генерирането ѝ чрез антрацитни въглища се е понижило с 4% до 4,10 TWh въпреки пускането в експлоатация на два нови въглищни блока с капацитет от 900 MW.

В същото време производството на електроенергия чрез газ се е повишило със 17% на годишна база до 0,97 TWh, благодарение на по-високата производителност в централата на компанията в Люблин „Вротков“.

Генерирането на вятърна енергия се е увеличило с 8% до 0,28 TWh. Продажбите на електроенергия за крайните потребители спадат с 10% на годишна база до 9,37 TWh.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още