IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да прогледне за руската заплаха

Отказът от газопровода „Северен поток 2” ще намали лостовете на Путин спрямо Стария континент и ще отслаби евразийската икономика

08:14 | 17.09.20 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По време на двете десетилетия като лидер на Русия Владимир Путин рядко прикриваше презрението си към западната демокрация и върховенството на закона. Отравянето на руския политически активист Алексей Навални, на фона на усилващи се репресии, подкрепяни от Русия, срещу опозиционните лидери в Беларус, показва докъде могат да стигнат Путин и неговите приятелчета, за да заглушат враговете си и да запазят властта, пише Bloomberg в редакционен коментар. 

Откровеното предизвикателство на Русия към международните норми изисква силна реакция на Запада. Тя няма да дойде от администрацията на Тръмп, чиито леки укори постоянно се подкопават от очевидното уважение на президента към Путин. В отсъствието на Америка европейските лидери трябва да разработят координирана стратегия за противодействие на руската заплаха за стабилността на континента и да наложат по-строги санкции за поведението на евразийската държава.

Кризата в Беларус е най-непосредственият тест. Пет седмици след като фалшифицираните избори предизвикаха масови протести срещу президента Александър Лукашенко, правителството започна да арестува и изгонва от страната водещи опозиционни фигури и да открива криминални производства срещу тях. Говори се, че Путин е изпратил руски оперативни работници да поемат контрола над беларуските държавни медии и че е намекнал за по-силова намеса, ако антиправителствените протести ескалират. Путин и Лукашенко, които се срещнаха в понеделник, изглежда също обмислят стъпки към политическа интеграция - форма на „мека анексия“, отдавна преследвана от Путин, която да му позволи да разшири руското влияние по-близо до Европа.

Западът има ограничено въздействие върху събитията в Беларус, но европейските лидери трябва да направят всичко възможно, за да укрепят демокрацията там. Европейският съюз трябва да наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на хора от режима, замесени в отвличането и хвърлянето в затвора на опозиционни лидери. ЕС трябва да преустанови икономическото и политическото сътрудничество, докато всички политически затворници бъдат освободени и се проведат нови избори под международен надзор. Поотделно и като цяло, европейските правителства трябва да подкрепят продемократичните групи с пари, професионален и образователен обмен и техническа помощ за социалните медии, на които беларусите разчитат, за да превъзмогнат подкрепяната от Русия дезинформация.

Противопоставянето на Путин изисква също така Европа да бъде отбита от най-мощното руско геополитическо оръжие: природният газ. Естествената цел е „Северен поток 2”, тръбопроводът, изграден под Балтийско море, за да пренася газ директно от Русия до Германия. Покушението срещу Навални, който остава хоспитализиран в Берлин след отравяне с новичок, засили натиска върху канцлера Ангела Меркел да спре проекта. След като преди това настояваше за завършване на строителството, позицията й се промени. Сега тя казва, че би било „погрешно да се изключва каквото и да било“, докато Путин не даде обяснение за отравянето на Навални.

Германия трябва незабавно да се откаже от „Северен поток 2“. Зависимостта й от вноса на газ от Русия вече е твърде висока. А и с понижаването на цените поради слабото глобално търсене, сега е подходящ момент за диверсификация. Германия може да внася повече газ от САЩ и страните от Персийския залив, а и от източници в Източното Средиземноморие, ако напрежението между Гърция и Турция бъде смекчено. Прекратяването на зависимостта на Германия от руската енергия ще намали лостовете на Путин спрямо Европа и ще отслаби руската икономика, подкопавайки вътрешната подкрепа за него.

Може да се използва и твърда сила. Европейските правителства трябва да работят съвместно, за да усилят своя военен капацитет чрез модерни оръжия, общи учения и по-силна киберзащита. Ако имаме късмет, една нова американска администрация може също да помогне, като възстанови ангажимента на САЩ към трансатлантическия алианс. Но който и да спечели Белия дом през ноември, обуздаването на путинова Русия е задача, с която Европа трябва да се захване по-категорично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Едно време СССР все проглеждаше за капиталистическата заплаха и не успя да я прогледне, та сега ЕССР трябва да се учи от грешките на другите и да си държи очите на 4 :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Стига си им давал идеи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 3
cherney
преди 3 години
Европа не е способна да играе силово срещу Русия, доколкото в самия ЕС държавите имат различни интереси. САЩ ще ограничат Русия на европейския газов пазар без значение кой какво иска и какви намерения има. Драматична за Русия ще е следваща американска мярка - санкции срещу тези, които купуват и преработват руски петрол. Тогава за Кремъл филма става цветен. Струва ми се, че в началото на 2021г. можем да станем свидетели на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Чебурашко, по-добре обърни внимание на карикатурния си образ, вместо да ми пълзиш в краката, грачейки наизустени глупости.Чети глупостите във Факти и подскачай щастлив, нищо, че рашастанския петрол е сорт Урал и се обработва различно от лекия американски. Но какво са някакви подробности, важното е пропагандичката да върви.П.с. 270 лева МРОТ (мин заплатка в "богатата" Рашка), нали помниш? А в България 370 лева праг за бедност. :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Ватенка, явно единственото демократическо в Русия е петролът, който твоите господари купуват с десетки хиляди тонове? Тумор... ТИ имаш тумор вместо главен мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Е, аз още вярвам, че средностатистическият американец не си е загубил здравия разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Я, поредния голям инвеститор в големи инвестиционни проекти, след като цял ден е инвестирал в глобални зелени поекти е решил да ни удостои с височайшето си внимание. Какво величие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, целия мypзилаж изкаран на амбразурата да скимти.Таварищи, има една поговорка за вашето любимо жуже *** - На зла круша, зъл прът! Каквото посели, това ще жънат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Чудесна статия.Европа е време и ще прогледне. Московския тумор хем се храни от парите от Европа, хем се опитва да зарази тези, които го хранят.Тук не става въпрос за икономика, а за възпиране на заплаха.Навални е най-малкия проблем, нападането на независими държави, анексирането на територии, свалянето на граждански самолети, отровната пропаганда, клатенето на Европа и тн. - това е нещото, което трябва да бъде наказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 2
dakl
преди 3 години
Не случайно е казано, че когато Господ реши да накаже някого , първо му отнема разсъдака. Точно на това сме свидетели сега. Все пак самоубийството е индивидуален акт ,нали...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още