IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошава се развитието на неправителствения сектор в България

Спад има в пет от общо седем наблюдавани области на развитие на гражданските организации

17:42 | 17.09.20 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Влошава се развитието на неправителствения сектор в България. Това показва Индексът за устойчивост на неправителствените организации в България за 2019 г., който е 3.5 (развиваща се устойчивост). Това означава влошаване спрямо предходната година (3.4 за 2018 г.), но негативната тенденция се отбелязва за втора поредна година.

Спад през 2019 г. има в пет от общо седем наблюдавани области: Правна среда, Организационен капацитет, Финансова устойчивост, Застъпничество и Обществен престиж. Без развитие са областите Секторна инфраструктура и Предоставяне на услуги.

За 2019 г. в 4 от наблюдаваните страни Индексът бележи спад. Това са Беларус, България, Полша и Сърбия. През 2019 г. България се нарежда на десето място, след  Хърватия. Това е едно място надолу за страната ни спрямо 2018 г. С най-висока степен на устойчивост за поредна година е Естония, а в дъното на класацията са Беларус и Азербайджан.

Сред основните фактори, довели  до влошаване устойчивостта на НПО в България през последните две години, според Индекса, е негативната публичната кампания срещу неправителствения сектор у нас, посочват от Българския център за нестопанско право.

Засилващата се поляризация в обществото, в което неформални групи и консервативни организации поставят под въпрос легитимността на НПО за защита на човешките права, води до влошаване най-вече на имиджа на неправителствените организации, на тяхната организационна способност и застъпническа активност.

България продължава да е най-бедната страна в ЕС. Почти една трета от населението е застрашено от бедност или социално изключване. В страната ни е с най-големия процент на хора - 20,9%, които не могат да си позволят да плащат сметките си или да отопляват домовете си.

Политическото положение се характеризира с поляризация, популизъм и политически борби, отчитат от организациите.

Индексът проследява развитието на гражданския сектор в 24 държави от Централна и Източна Европа и Евразия вече 23 години. За България той се изработва от Американската агенция за международно развитие (USAID) в партньорство с Българския център за нестопанско право (БЦНП).

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Какво общо има снимката със статията, може ли автора да каже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
не майките, мейлите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Ами тези НПО-та да бяха защитавали 20 години българите, а не "малцинствата"? После защо ги мразели?За БХК - мразя ви безплатно, заради това, което правите и ако нямаше цензура щях да ви напсува. Проверете си майките адвокатите, които работите там - пращам ви съобщения всеки месец, ***, отговор кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още