IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Чернева: ЕС ще обвърже върховенството на закона в България с фондовете

Страната ни може да бъде ощетена, ако остане обект на механизма за сътрудничество и проверка, очаква зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика

20:00 | 17.09.20 г. 4
Весела Чернева: ЕС ще обвърже върховенството на закона в България с фондовете

"В речта си за състоянието на ЕС Урсула фон дер Лайен изтъкна колко е важно Европа да бъде по-амбициозна", припомни тя и посочи, че много граждани очакват Европа да поведе света към по-зелена планета и тази тема се превърна в основна за дневния ред.

По думите на Чернева темата за пожарите и климата в САЩ е станала разделяща за администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

"Поведението на САЩ по отношението на Парижкото споразумение за климата беше деструктивно", смята заместник- директорът на Европейския съвет за външна политика.

Чернева обясни, че Китай продължава да строи въглищни централи и да неглижира редуцирането на въглеродните емисии – и е ясно, че картината, която се отнася до споразумението в този ред на мисли не е оптимистична. "Това ще е основна задача на ЕС", подчерта тя.

Весела Чернева отбеляза, че по темата за нарушения, свързани с върховенството на закона, страни като Полша, България и Унгария лесно може да се разпознаят в тази група.

"Страните донори ще бъдат настоятелни за обвързването на върховенството на закона с парите. Няма спор, че България ще бъде ощетена. Тя може да остане и обект на механизма за сътрудничество и проверка", очаква заместник- директорът на Европейския съвет за външна политика.

Чернева коментира и темата за предложения от Урсула фон дер Лайен единен здравен съюз в ЕС. Според нея елементите на част от подобен съюз са по-скоро свързани с информация, координация и проучвания, а освен това и с бързо реагиране в ситуация на кризи.

"Фон дер Лайен беше твърда по отношение на Русия в контекста на ситуацията в Беларус. Основната гаранция за президента Лукашенко обаче е подкрепата на Кремъл", посочи експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
офф, какъв непприятен *** си... вероятно си държавен служител!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
фиг.1
преди 3 години
Ако БСП+ДПС пак дойдат на власт, със сигурност ще ни резнат европарите. Те вече са го правили преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
Обвързването на върховенството на народа с фондовете е гранд корупция.Нещо повече - нашите сладури ще се почустват отново върховни и ще приложат неуспоримото върховенство на закона избирателно. пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Кога бе, г-жо Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика ЕК, ЕП и ЕС най-после чуят гласа на протестиращите???? Дори в "добрата" според вас новина има условно наклонение - МОЖЕ ДА обвърже финансирането с върховенството на закона. ТОВА ТРЯБВА да е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН принцип, а досега не го улавяме. Долявяме нетолкова добра организация, странно толериране на простоватия и примитивен в поведението си Борисов - случвало се е да го видя в Брюксел на негови официални посещения.Ние имаме един премиер, твърде близък по манталитет до Лукашенко. Дори речите им са еднакви, без да са в контакти - тоест еднакво е мисленето им. За Лукашенко цялата ЕК се ангажира, НАС НЕ НИ ЗАБЕЛЯЗВА. Колко открадна Борисов и ОПГ ГЕР(БКП) досега? Защо оставаме последни по доходиу първи по различие в доходите, първи по смъртност в СВЕТА, първи по корупция в ЕС??? Хайде стига сте ни залъгвали. Аз лично много съм разколебана в целите и възможностите на ЕК.При това оценката на върховенството на закона ЕК я прави СИЛНО условна и разтеглива - според за кого се пише..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още