IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София отесня за Lime, тротинетките поемат и към Пловдив

До седмици американската компания разширява услугите си във втория по големина български град, научи Investor.bg

09:21 | 20.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Една индустрия, която изглеждаше екзистенциално застрашена в началото на пандемията на новия коронавирус, показва признаци на живот.

В редица американски и европейски градове, които постигнаха сериозен напредък в отварянето на икономиките си, търсенето на електрически скутери, велосипеди и услуги за наем на мотопеди нараства, съобщават редица компании. А това се случва и в България, където две от трите компании за наем на тротинетки продължиха да работят, а третата - американската Lime, предпочете временно да прекрати дейността си, но сега отчита силен ръст на търсенето и форсира разширяването си.

Сега тя е готова да навлезе в нови градове, обясни пред Update, технологичното предаване на Bloomberg TV Bulgaria, оперативният мениджър на Lime за България и Гърция Петко Анчев.

“Имаме конкретен план за разширяване в други български градове, което ще се осъществи в следващите седмици. Става дума за по-големите български градове, а финално решение ще се вземе скоро. В този момент в няколко големи града имаме екипи, които тестват инфраструктурата - един от най-важните аргументи, които могат да натежат при вземане на решение за предоставянето на услугите”, каза Анчев. Investor.bg научи, че компанията планира влизане във втория по големина български град - Пловдив. Скоро Lime ще разшири дейността си и в други гръцки градове, а компанията гледа като следваща възможност за края на тази година и началото на следващата към Западните Балкани. Там може да се предложи и по-различна от тукашната услуга.



За една година от дейността си в България Lime е осъществила над 150 000 пътувания и има над регистрирани 30 000 потребители. Средното пътуване в София вече продължава 9 минути, а общото разстояние, което клиентите в България  са изминали, при положение, че от  март до септември Lime не работеше, е над три пъти обиколката на Земята, отбеляза още Анчев.

В глобален план Lime отчете 34% увеличение на средната продължителност на пътуването от февруари до април тази година, както и увеличение на средните разстояния на пътуване от 1,69 на 2,05 километра.

Повишението на ползването на скутерите подчертава и промяна в настроенията за тях. Районите в центъра на града и прилежащите квартали преди бяха центърът на дейностите им, а служителите в офисите в центровете на градовете използваха превозните средства, за да пътуват на къси разстояния до работа или да вземат обяд или кафе в близост до офиса по време на работния ден. Но тъй като много професионалисти по света продължават да работят от вкъщи, жилищните квартали в някои градове са се превърнали в нови горещи точки за микромобилността. Сравнявайки месеците февруари и април - преди и след блокирането - Lime заяви, че е забелязала 8,6% увеличение на пътуванията през целия следобед, със спад в пиковия час - на всички свои активни пазари.


“Забелязахме огромна промяна в настроението на клиентите спрямо скутерите, в един момент те наистина бяха забелязани от нашите съществуващи клиенти и нови клиенти като решение на проблема, който се създаде в пандемията - събирането на хора в една точка. Градският транспорт например… означава и събиране на много хора на едно място. Скутерите се появиха като алтернатива на този транспорт и начин хората да се придвижват безопасно и самостоятелно и доста бързо в града”, каза още Анчев. 


Компанията отчита и промяна в поведението на съществуващите клиенти, които пътуват по-дълго. Налице е около 30%-тно увеличение на времетраенето, те сега пътуват над 13 минути наведнъж спрямо  над 9 минути по-рано.

За София американският концерн бе предвидил 50%-ен спад в пътуванията по време на пандемията и въз основа на тази прогноза и желанието му да подпомогне властите в ограничаването на пандемията решава да спре временно дейността. Сега обаче търсенето се възстановява и дори се увеличава силно.

Сравнявайки двете страни, за които отговаря пряко, Анчев подчерта добрата регулация на този вид транспорт в България, която бе една от първите държави, въвели специални правила за подобен вид транспорт. Това, по думите му, е спомогнало и за бързото навлизане на услугата у нас, за разлика от Гърция, където такова регулиране липсва.

Как ще се промени микромобилността според Анчев вижте в целия видео материал в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още