IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият мажоритар на "София Хотел Балкан" иска контрол върху всички акции

"Потамиро Лимитид" обаче не иска да сваля хотела от борсата, а ще запази статута му на публично дружество

12:52 | 18.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Marriott</em></p>

Снимка: Marriott

Очаквано, след като придоби мажоритарен контрол върху „София Хотел Балкан“, изпълнителният директор на хотела Йоанис Даскалантонакис иска да придобие 100% от акциите му, но без да го сваля от Българската фондова борса (БФБ), става ясно от съобщение за отправено търгово предложение, публикувано чрез БФБ София.

Даскалантонакис придоби 87,49% от акциите на хотела през август, след като неговото дружество „Потамиро Лимитид“, регистрирано в Кипър, купи компанията собственик на „Бандола Пропъртис“, регистрирано в Маршалските острови – основният акционер в хотела преди сделката.

Йоанис Даскалантонакис контролира още 11,85% от акциите на „София Хотел Балкан“ чрез дружеството си „Кокари Лимитид“, което притежава и управлява Grand Hyatt в Атина, King George Palace Athens, Corfu Imperial, Mykonos Blue, Macedonia Palace, Metropol Palace в Белград. Тъй като все пак се касае за отделно дружество акционер, сключено е споразумение за обща политика по управление чрез съвместно упражняване на правата на глас.

Обект на търговото предложение са 34 622 акции на хотела, или 0,66% от капитала му, които се търгуват свободно на българската борса.

Предложената цена за изкупуването на акциите е 10,52 лева за брой.

В съобщението за отправеното търгово предложение се посочва, че средната претеглена пазарна цена на акциите на „София Хотел Балкан“ за последните 6 месеца преди регистрацията на самото предложение не може да бъде определена, тъй като последните сделки с акции на компанията са от 2018 г.

Последно сделка се е сключила за 1 акция на хотела при цена от 97,5 лева на 29 август 2018 г. Има и сделка за 3 акции при цена от 10 лева на лот от 20 юли 2018 г., както и за 3 акции при цена от 1,65 лева от 23 февруари 2018 г.

Най-високата цена на акция, платена от предложителя или свързани лица през последните 6 месеца, е малко над 5 лева.

Собственикът на хотела планира да запази отношенията си с веригата Marriott International, под чийто бранд оперира обектът. „Основната стратегия на Предложителя е затвърждаване и разширяване на пазарните позиции чрез изграждане и поддържане на стабилни връзки със съществуващите и нови клиенти, както поддържане на високо качество на предоставяните услуги. … Очакваният резултат от изпълнението на стратегическите планове на „София Хотел Балкан“  АД е постигане на капиталова и финансова стабилност и платежоспособност на дружеството. С тази си цел дружеството очаква, че ще успее да увеличи пазарното си присъствие и генерираните приходи“, посочва се в документа.

Заради коронакризата хотелът отчете загуба в размер на малко над 2,4 млн. лева към края на юни при печалба от 140 хил. лева година по-рано. Приходите от продажби на „София Хотел Балкан“ се свиват 2,6 пъти от 7,89 млн. лева към края на юни 2019 г. до 2,988 към края на юни т.г. Общо приходите са за малко над 3,2 млн. лева спрямо 8,151 млн. лева година по-рано.

Приходите от нощувки на хотела се сриват до 1,538 млн. лева към края на второто тримесечие спрямо 4,622 млн. лева година по-рано, от хранене са 730 хил. лева спрямо почти 2,1 млн. лева година по-рано, от наеми са 604 хил. лева спрямо 806 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още