IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Фед не внася яснота в очакванията на финансовите пазари

Централната банка започва да изкупува ETF-и и корпоративни облигации, за да може да изпълни целите на монетарната политика, посочи Петър Петров

16:33 | 18.09.20 г. 1
Анализатор: Фед не внася яснота в очакванията на финансовите пазари

Според него централната банка на САЩ избра най-мекия вариант от всички възможни стратегии, чиято цел е да компенсира инфлацията в един бъдещ момент, „дори и му придаде гъвкавост, за да има по-голяма свобода при прекъсването на инерцията“.

„При други рамки този процес е много по-ангажиран със задаване на краткосрочни цели", каза анализаторът и посочи, че разликата на сегашната рамка с предходния симетричен инфлационен толеранс на Фед се изразява във временното възприятие на пазара. - Сега вече има стремеж към отклонения, за да се компенсират предходни недостатъци.“

Петър Петров смята, че Фед желае да прекрати процеса на ерозия на инфлационните очаквания чрез ангажимента си да поддържа средносрочния инфлационен поток около 2% и да го надвишава в дългосрочен план.

Той поясни, че предшественикът на настоящия гуверньор на централната банка Джером Пауъл Бен Бернанке беше предложил подобен вариант за временно таргетиране и по-тясно обвързване на стратегията и инструментариума - предложение близко до сегашната рамка.

"От страна на лихвите и официалното ръководство промяната на инструментариума се изразява с обвързване на базата на резултати. Предишното официално ръководство се обвързваше с дати - по време на предишната криза Фед заяви, че няма да покачва лихвите до 2012 и 2013 г. Сега, когато се постигне максимална заетост и инфлацията достигне 2%, като има и перспективи да се надхвърли, ще се покачат настоящите равнища", прогнозира наблюдателят на Фед и ЕЦБ.

По думите на Петър Петров самата кредитно-посредническа дейност се променила многократно през годините и затова Фед започва да изкупува борсово търгувани фондове (ETF) и корпоративни облигации, за да може да протича основния канал за финансиране на монетарната политика.

"В днешно време, когато кредитно-посредническата дейност минава през финансовите пазари - 80% от компаниите финансират чрез капиталовите пазари. Фед заема позицията на кредитор от последна инстанция, за да предотврати късането на връзката между инвеститорите, ЕТF и фирмите, които емитират дълг", посочи той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Фед не внасял яснота. От Федералния резерв се изисква да внася пари, а не яснота. И от време на време да измисля някое наукообразно обяснение за все по-пълноводният поток от пари, който осигурява. Сега за сега ниската инфлация им осигурява възможност да дават обяснения. Отначало целта беше 2%, сега вече е средно 2%, а малко по-късно ще се окаже, че видите ли 2% не било достатъчно. И те така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още