IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ е против произволно преизчисляване на пенсиите

Този подход руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права, посочват от синдиката

16:21 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, Архив</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, Архив

КНСБ категорично се противопоставя на т.нар. преизчисление на пенсиите, при което в разрез с всички правила се определят наново пенсии, отпуснати и изплащани десетки години, като за целта се прилага осигурителен доход, формиран в последните няколко години от сегашните работещи. Това се посочва в позоция на синдиката по повод информацията от последните дни за варианти за повишаване размера на пенсиите до края на настоящата и за следващата година.

Припомняме, че преди дни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева публично обяви, че е възможно да се обсъди преизчисление на някои от пенсиите, които изостават в размера си, включително и минималната.

Повишаването на адекватността на пенсиите е необходимо, но този подход руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и „насилва“ солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии, коментират от КНСБ. При този подход, противно на всяка логика, едни елементи на приноса (индивидуалният пенсионен коефициент) остават определени на база на доходите по време на трудовата дейност на лицата, а други (осигурителният доход, който се ползва за изчислението на пенсията) в последствие ще се променя с такъв, който е формиран в период далеч след пенсионирането, обясняват от синдиката. 

Оттам допълват, че няма законодателство и  практика в страните с организирани солидарни осигурителни системи, които да допускат неколкократно определяне на нов размер на пенсиите при прилагане на различни и несъпоставими изходни параметри. Поддържането на покупателната способност на отпуснатите пенсии държавите масово осъществяват чрез т.н. осъвременяване при отчитане на инфлационните процеси и с оглед нарастването на общественото богатство и/или осигурителни приходи, припомня се в становището.

Според експретната позиция на КНСБ т. нар. преизчисление въз основа на произволно избран среден осигурителен доход (за 2019 г., както съобщават медиите), ще бъде сигурен начин работещите и осигурени днес лица да загубят интерес и стимул да се осигуряват върху реалните си доходи. Те ще очакват и ще настояват след време и техните пенсии да се определят наново, като се приложи осигурителен доход, във формирането на който не са участвали. Така и без това сериозният дял на сивата икономика и укриването на доходи ще получат „поле“ за развити, смятат от КНСБ.

От Конфедерацията призовават отговорните политици и институциите да привлекат експертния капацитет на професионалистите и специално на социалните партньори, преди да решат и оповестят публично намеренията си  в сферата на пенсионното осигуряване. Настояват правителството, в съответствие с поетите ангажименти в Националното тристранно споразумение от юни т.г., да покани социалните партньори за обсъждане на възможните методи за повишаване адекватността на пенсиите, подобряване справедливостта и солидарността при функционирането на пенсионното осигуряване в страната.

От синдиката допълват, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване на размера на пенсиите е чрез увеличаване приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година осигурителен стаж, което отчита осигурителния принос на всяко осигурено лице, респективно пенсионер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още