IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на края за големите петролни компании започва

Индустрията трябва да преоткрие себе си, за да оцелее в нисковъглеродната ера

18:14 | 20.09.20 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролните и газовите компании преди измерваха успеха си с това колко добри са в намирането на нови източници. Безмилостното правило, според което те бяха оценявани, беше „коефициентът на заместване на резервите“, показател за това колко успешна е една компания в заместването на добивания нефт и газ с нови доставки. Днес тази гледна точка се преобръща. Бърнард Луни, главен изпълнителен директор на BP, смята, че бъдещето е в производството на по-малко въглеводороди. Той иска BP да съкрати производството на петрол и газ с 40% през следващото десетилетие, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Тази амбиция отразява дълбоката промяна, обхванала енергийната индустрия. Големите петролни компании трябва да преоткрият себе си, ако искат да оцелеят в нисковъглеродния свят. BP заяви тази седмица, че вярва, че глобалното търсене на петрол може да достигне своя връх през следващите няколко години и че потреблението може никога да не се възстанови от пандемията. Подобна мрачна оценка от една от най-големите петролни компании в света би била немислима само преди няколко години.

Светът се променяше още преди Covid-19. Изменението на климата влезе в обществения прожектор. Натискът върху петролната индустрия да се адаптира дойде от всички страни, въпреки че компаниите все още не са измислили как да генерират приходи от нисковъглеродния бизнес. Инвеститорите са по-гласовити и настояват BP, Royal Dutch Shell и сие да отчетат финансовото въздействие, което глобалното затопляне би могло да окаже върху техните операции.

В същото време банките и правителствата са по-склонни да финансират действия срещу климатичните промени - пазарът на дълг, свързан с разходи за екологични проекти, е в подем. Goldman Sachs прогнозира, че през следващата година разходите за възобновяема енергия за първи път ще надвишат тези за проучване и производството на нефт и газ. Промяната се дължи на увеличаващата се разлика в цената на капитала - до 20% за инвестициите в нефт и газ, в сравнение с 3% до 5% за възобновяемите източници.

Тези тенденции само се ускориха по време на пандемията. Карантината, наложена от правителствата, за да ограничат разпространението на вируса, принуди милиони да работят от вкъщи. Промяната в поведението на хората вследствие на осъзнаването, че работата от дома е възможна, има дългосрочни последици за икономиките, изградени върху изкопаеми горива. Някои правителства, основателно, въвеждат по-строги регулации и стимули за насърчаване на зелено икономическо възстановяване. Европейската комисия настоява за нов климатичен план до 2030 г.

Сред водещите компании в отрасъла, BP и европейските й съперници са в авангарда на революцията, но успехът ще бъде бавен. Мащабът на инвестициите, необходими на големите петролни корпорации, за да се пренасочат към възобновяемите източници, е огромен - анализатори от Rystad Energy изчисляват, че новите цели, обявени досега, включително тази на BP да изгради 50 гигавата възобновяем капацитет до 2030 г., ще изискват инвестиции от 200 млрд. долара. Американските конкуренти, по-специално ExxonMobil, досега се въздържат от действия за намаляване на инвестициите във въглеводороди, но в крайна сметка може да се наложи да променят курса. Не е изненадващо, че националните компании, които отговарят за повече от половината от световното производство на петрол, не са склонни да променят линията.

Характерът на бъдещото търсене на петрол остава неясен. Потреблението може да остане стабилно на ниво от десетки милиони барели на ден в продължение на десетилетия, дори и при най-драматичния преход към по-чиста енергия. Светът също така все още разчита силно на петрола като суровина за други продукти, особено производните му химикали. Някои анализатори предвиждат, че през следващите няколко години може да се появи недостиг в предлагането, което ще повиши цените и ще доведе до ръст на новите инвестиции. Производителите с ниски разходи ще продължат да изпомпват, докато могат. Но началото на края започва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Забранено за ***:https://youtu.be/tW_w_HuyhQEЯдерный планетолет НУКЛОН: сколько стоит российская революция в космосе? Космически ядрен буксир 1MW = 600 млн. гущера? :)10 години ще си джитка: Юпитер - Венера - Марс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, някои още сънуват "възстановяване" на петрола?! Явно не научиха един *** урок - над 50 долара масовия шистак става печеливш и цената никога повече няма да е над 60 за дълго яреме.Аа, ама то същото човече било с тия глупоати, дето "печелело" от газпром, чиято акция поевтиняла 5 ПЪТИ за последните 12 години :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Когато 99% от потребителските устройства бяха на Windows и 99% от вирусите бяха за тази OS. Когато във всеки джоб имаш Android и iOS, почнаха да се правят експлоатации и за тях. Същото е с иновацитите. Ако делът ти на дизели и бензинови автомобили е 99% кой ще се занимава да подобрява електрически или батериите им. В последните години дела нараства и иновациите не закъсняват. От мин. седмица има новини за договора за руда за 40 години на Тесла и канадците. Изтекоха и снимки на новите им батерии. Технологиите там те първа ще се развиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Това е ясно. И не на всякъде може да се топлиш така. Спор няма. Въпросът е, че с заучени фрази като глобално затопляне се измества фокуса от истинския проблем - замърсяване. Мръсния въздух убива много повече хора от корона вируса. А онзи с абонамент тук е купил някакви акции на петролни компании и цял ден плаче, че може да е на загуба и обижда технологии, които нито знае как работят, нито е ползвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
То това всичкото е много добре, но за да го имаш, по света трябва да има и редица други неща, дето само на бойлер и термопомпа не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Петрола още е рано да се мисли за неговата смяна, говорено е че батериите за ел.колите не струват по евтино , нито са по-малко замърсяващи и изискват скъпи и редки метали.Няма как да летят самолетите, корабите (на които се крепи международната търговия). Ще има и други източници на енергия, но петрола си остава основната, газ - за отопление, с какво ще се замени. А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска ?Така че няма какво да ги мислим големите петролни фирми. А арабите с петролните кладенци, дето карат поршета, бентлита и други подобни - и тях да ги оплачем. Нищо им няма, никак не са обеднели и няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Първо, закъснял си опорките около 15 години - не говорим за глобално затопляне, а за глобално замърсяване. Второ, няма 40-годишна циклиност. Има увеличаване на температурата на слънцето с 1 градус на всеки 100 години.Трето, целта на ВЕИ-то е да дишам по-чист въздух и да замърсяваме по-малко. Това, че е много по-изгодно е само бонус. Ти се занимаваш с инвенстиции - ОК. Аз се занимавам с битовизъм. На 13-стия етаж съм (последен) и имам бойлер с панел - 200 литра. Къпя се с топла вода целогодишно. Обикновено има няколко седмици в годиниа, в които топля с ток 80 литрово разделение. По-евтивно от това не може да ми докараш нито с въглица, нито с държва, нито с газ. После на вилата си имам термопомна със серпентина - да, първоначалната инвестиция не беше малка ама сега не плащам нищо спокойно 10-11 месеца в годината. Да, когато температурите са много под нулата (което става рядко) пускам котела с пелети. Мисълта ми е, че за климата където съм аз, не може да ми продадеш нито газ, нито нефт. Затова си запази рекламните материали за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Императорът
преди 3 години
ВР само преди две години прогнозираха пик на слузестото потребление около 35-а. Миналата година залагаха на газчицата и искаха да станат газов гигант. Почти съм го решил - щом цените се повъзстановят (което е почти съвсем сигурно), ще разкарам акциите си, защото не искам да инвестирам в компания, управлявана от шизофреници. По темата - ВЕИ са доста рискова инвестиция, защото зависят изцяло от волята на политиците. Има субсидии - има ВЕИ. Няма субсидии - край с ВЕИ, защото те са неконкурентни. За анализите на ВР - абсолютно нищо не се е променило драстически и завинаги последната година !!! С края на пандемията или по-скоро - с неизбежният спад на вирулентството на вирусът - спад който вече е очевиден, хората пак ще се разщъкат и всичко ще си тръгне по старому. За справка - дори в най-голямото пандемическо дъно по отношение на мерките, когато цели държави и икономики бяха затворени, търсенето на петрол е намаляло само с 20% !!! това в комбинация с мека зима и натрупани резерви - като спадът в цената се дължи основно на оня чаршафосан талибански дивaк, дето си мислеше, че може да води петролна война с Русия и САЩ едновременно.Петролът далеч не си е казал последната дума - и още догодина търсенето пак ще тръгне нагоре. ВР тогава пак ли ще сменят стратегията?За спорът ВЕИ - нормални горива - той ще се реши по естествен път тогава, когато случилото се в Калифорния се повтори в по-голям мащаб. Когато автомобиладжиите нацвъкат електробрички и същевременно ЕС се откаже от изкопаемите горива ако не изцяло, то в голямата им час - при първия по-сериозен срив на енергийните системи - тия с ВЕИ-тата и политиците, дето ги закрилят, ще се чудят къде да се скрият. Когато хората *** скъпо купените електромобили стигнат до там, че да не могат със седмици да си ги заредят - защото е забранено - за да не останат цели градове на тъмно - тогава да си разпознаваем климатически терорист ще е равнозначно на смъртна присъда.И друго - махалото на климата като се залюля наобратно (което е неизбежно поради средно 40-годишната цикличност) ще лъснат лъжите за "глобалното причинено от човекът затопляне" и цялата тая лудост ще иде на бунището... след съответния линч за виновните - и тогава ще се чудим как сме могли да профукаме 7-8 ГБ суха пара за кефа на някакви нахални иди0ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още