IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Хафтар: Блокадата върху износа на петрол в Либия трябва да бъде премахната

Разтърсваната от гражданска война северноафриканска страна може да инжектира петролните пазари с нови количества от суровината, с които да влоши дисбаланса

16:29 | 18.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Блокадата върху износа на либийски петрол, наложена от една от политическите фракции в гражданската война в страната, ще бъде премахната, като това потенциално ще добави големи количества суров петрол на пазарите, ако другите страни в конфликта приемат този ход, съобщава Bloomberg. 

Генерал Халифа Хафтар, който контролира Източна Либия и през лятото ръководи офанзивата срещу международно признатото либийско правителство в Триполи, заяви по местната телевизия, че е решил да разреши повторното отваряне на петролните пристанища в Либия „според условията и гаранциите, които осигуряват справедливо разпределение на богатството и го предпазват от това да бъде ограбено или използвано за финансиране на тероризма“.

Не е ясно колко от 1,1-те милиона барела на ден, които Либия е изпомпвала преди блокадата, могат да се върнат на пазара и колко бързо. Базираното в Триполи правителство иска производството да бъде възобновено незабавно, според копие от споразумението със силите на Хафтар, видяно от Bloomberg.

Въпреки това  либийската държавна компания National Oil Co. по-рано денонсира "тайните" разговори, довели до офертата на Хафтар, и заяви, че няма да възобнови износа, докато чуждестранните наемници не напуснат страната.

Хафтар е обвързал възобновяването на производството на петрол с механизъм за разпределение на приходите, посочват служители на либийската компания. Правителството в Триполи, подкрепено от САЩ и редица други страни от Запада, предложи замразяване на приходите, докато този механизъм не бъде определен.

Всички допълнителни доставки  на петрол ще се появят на пазара в злополучен момент, докато икономическото възстановяване по света започва постепенно да се забавя заради новите случаи на заразени с коронавирус.

След тази новина цената на сорта Брент се понижи с 1,1% до 42,84 долара за барел на борсата в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още