IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел

Проблемите в съдебната власт са сред основните причини за кризата на държавността

18:43 | 18.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Липсата на прозрачност и на реална отговорност е системен дефект на модела на управление у нас, а проблемите в съдебната власт са сред основните причини за кризата на държавността.

Това са част от изводите във втората част от проекта за Национален стратегически документ, подготвен от Стратегическия съвет към президента, цитирани от БНР.

Системните дефекти на управленския модел могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност, се посочва в анализа на Стратегическия съвет към държавния глава.

Според един от изводите границата на разумната независимост и управленска автономност е премината по посока на властовата недосегаемост, а това означава, че в нарушение на основни принципи на демокрацията народът не е върховен суверен.

В изготвените досега национални програми за развитие дори и добре написаните политики остават неосъществени заради, "порочния начин на управление, на компетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорност", обобщават от Стратегическият съвет и отчитат, че наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната и за пълноценната и европейска интеграция.

И втората част от проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет при президента, ще бъде подложен на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива "Ние, е-народът", както и в платформата на инициативата във Facebook. След обществения дебат Стратегическият съвет ще предложи визия и необходими действия за успешното развитие на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Asdf1234
преди 3 години
Вече, каквото и да кажеш, го приемам, като измама и провокация. Когато те видя, изключвам телевизията. Снимкати ти е синоним на нещо ...... нетипично за човештината, бавноглътко. Аман от тебе. Им пич мента такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още