IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краудфъндингът като спасителен пояс за журналистите

Унгарски журналисти смятат да стартират нов сайт, след като събраха над 30 хил. дарения от читатели

19:07 | 18.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Преди два месеца те шумно подадоха оставки в знак на протест срещу обсебването на властта от Виктор Орбан. Благодарение на успеха на онлайн кампания за набиране на средства, журналистите от основния информационен сайт в Унгария се готвят за рисковано завръщане, пише БТА.

Над 50 членове на бившия екип на портала Index.hu искат да стартират "през следващите седмици" нов сайт, Telex.hu, след като събраха над 30 000 дарения от читатели, чиято обща стойност е тайна.

"Много унгарци разбраха, че техните свободи и демокрацията са застрашени", анализира 40-годишната Вероника Мунк, оглавила новия проект.

Русокосата жена с решителен поглед е работила 18 години за Index.hu, преди да затръшне вратата през юли, както  още 80 от нейните колеги. Медията публикуваше сензационни разкрития за корупцията и беше четена ежедневно от един милион души.

През лятото обаче напусна почти цялата редакция на изданието - рядък критичен глас в страната - след грубото уволненение на главния редактор, който протестирал срещу проект за преустройство, свързан със смяна на акционер. Впоследствие бившият шеф на официалния сайт на Виктор Орбан беше назначен на негово място и аудиторията на медията взе да се топи.

Десет години след връщането на власт на Орбан, който твърди, че иска да установи в своята страна членка на ЕС "нелиберална демокрация",  Унгария се срина от 23-то на 89-о място в световната класация на неправителствената организация  "Репортери без граници".

Според международните организации противовесите на властта в страната са твърде олекнали, има "дисбаланс в медийния пейзаж".  ОССЕ заяви, че "ограниченият достъп до информация" е допринесъл за третата поредна победа на Орбан в парламентарните избори през 2018 г.

"Запушиха устата на критиците един по един с помощта на икономически оръжия като в случая с Index.hu или с правни средства", както в случая с с държавната администрация, посочва Габор Поляк, аналитик от изследователската група "Медиа Мертек Монитор".

В края на 2018 г. Брюксел задейства извънредна процедура, която още продължава, за риска от "тежко нарушаване" на ценностите на ЕС, като изтъкна по-специално обеднелия медиен плурализъм в Унгария.

Вероника Мунк смята, че днес е жизненоважно да се преразгледа икономическият модел на печата - да бъде сакрализирана независимостта на редакциите чрез въвеждане на абонамент.

"Хората осъзнават, че информацията има цена" в Унгария, настоява тя.

"Научихме си урока", добавя журналистката, осъждайки и уязвимостта на изданията, свързана със зависимостта от рекламните приходи, от които държавата беше лишила Index.hu. Правителството упражнява натиск върху рекламодателите, твърди тя.

Много е трудно да намериш инвеститор, готов да подкрепи сектора без политически задни мисли, според унгарски редактори, интервюирани от АФП.

Telex.hu се стреми да е изцяло автономен. Журналистическият му екип, работещ сега в апартамент недалеч от Дунава, ще държи по-голямата част от неговия капитал. Изданието може да се опре на успешните търговски модели в чужбина, като френския сайт Mediapart например, за да изготви финансовия си план..

В Унгария обаче "още никой не е стартирал ново издание с толкова голяма редакция, разчитайки само на читателска подкрепа", подчертава Вероника Мунк - тя смята след време да открие меценати, които да й осигурят пълна редакционна свобода.

Според Габор Поляк това е смело начинание за страна с едва 9,8 милиона жители, чийто език - унгарският, не е особено разпространен.

"Конкуренцията за читателския ресурс" между по-скромните независими сайтове вече е силно развита, уточнява той. Изтъква и опасността монополът върху информацията в свободен достъп да бъде отстъпен на проправителствените медии.

Тамаш Бодоки е проправил пътя, лансирайки през 2011 г. платен портал, работещ единствено онлайн, под името Atlatszo.hu ("Прозрачен"). По думите му този модел "действа само в малък мащаб", докато за Telex.hu ще са необходими десетки хиляди евро всеки месец.

Решението според него е да се отправят масови призиви за "скромни дарения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още