IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на случаите на коронавирус натежа върху борсите в Европа

Френският CAC 40 записа най-голям спад сред основните индекси на Стария континент

20:01 | 18.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Европейските борси завършиха петъчната сесия със спад, а инвеститорите бяха под влиянието на случаите на коронавирус на континента и перспективите за възстановяване на икономиката, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,5%, а повечето сектори и големи борси се озоваха на негативна територия. Секторът на туризма и забавленията регистрира спад с над 3,4% и поведе загубите, а книжата на компаниите от сектора на здравеопазването поскъпнаха с 0,5%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,71% и завършва седмицата на ниво от 6007,05 пункта. Германският DAX отписа 0,70% към стойността си до ниво от 13 116,25 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 1,21% до равнище от 4978,18 пункта.

Случаите на COVID-19 в света вече надхвърлят 30 млн., а починалите са над 946 хил. души. Световната здравна организация предупреди в четвъртък за „много сериозна ситуация“, която възниква в Европа, тъй като случаите растат значително на континента, налагайки повторно въвеждане на мерки за блокада в някои региони.

Допитване на Ройтерс сред икономисти показва, че ръстът на случаите на коронавирус създава най-голямата заплаха за възстановяването на икономиката на еврозоната, като през идната година е по-вероятно ръстът и инфлацията да донесат неприятни, отколкото положителни изненади.

От друга страна, на фона на бурния период в преговорите за Brexit главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви пред дипломати в Брюксел в четвъртък, че сделка с Великобритания все още е възможна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници.

На корпоративния фронт бодовете на директорите на испанските кредитори Caixabank и държавната Bankia одобриха план за сливане, който ще създаде най-голямата банка в страната.

Швейцарската фармацевтична компания Roche обяви в петък, че изследване е показало, че едно от лекарствата й намалява вероятността пациенти с пневмония, причинена от COVID-19, да се нуждаят от обдишвател.

В макроикономически план продажбите на дребно във Великобритания са нараснали с 0,8% през август, като продължават стабилния си скок и леко надминават средните очаквания на икономистите, сочат официални данни, публикувани в петък.

Цената на акциите на германската компания за суровини Covestro се повиши със 7%, след като тя отхвърли съобщенията, че е получила оферта за придобиване от компанията за частни капиталови инвестиции Apollo.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на компанията за дигитални разплащания Network International поевтиняха с над 15%, а тези на компанията-майка на British Airways, IAG – с над 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още