IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изваждането на лигнитните въглища от енергийния микс на ЕС трябва да е с приоритет

Замяната на въглищата в Германия, Полша и Чехия с ВЕИ до 2032 г. няма да увеличи разходите за производство на електроенергия в региона, посочва мозъчен тръст

13:00 | 20.09.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Замяната на лигнитните електроцентрали в Германия, Полша и Чехия с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2032 г. не увеличава разходите за производство на електроенергия в региона, сочи ново проучване на мозъчния тръст Agora Energiewende и Forum Energii.

И за трите страни от европейския триъгълник на лигнитните въглища разходите за производство на електроенергия няма да се увеличат, ако те закрият електроцентралите, работещи с въглища, по-бързо от сега действащите планове. Това означава, че Германия, Полша и Чехия могат значително да намалят емисиите на въглероден диокдис (CO2) без допълнителна финансова тежест за потребителите на енергия. 

Освен това ускореното премахване на лигнитните въглища в региона на Централна Европа ще намали вноса на електроенергия. Тъй като съседите на въпросните три страни имат по-висок дял на ВЕИ с ниски пределни разходи в техните енергийни миксове, Германия, Полша и Чехия ще се възползват от по-ниските цени на едро на електроенергия.

Полша и Чехия могат да предпочитат тази по-евтина енергия от своите съседи пред собствените си източници. Следователно промяната на производствения микс като последица от закриването на лигнитните електроцентрали ще окаже значително влияние върху нивото на внос и износ на електроенергия, изтъкват на своя сайт Agora Energiewende.

„Нашият анализ показва, че до 2032 г. координираното закриване на лигнитните въглища е реалистично и рентабилно и ще доведе до 50-процентно намаление на емисиите на CO2 от производството на електроенергия в региона. Това е неизбежен процес ”, изтъква д-р Йоана Мачковияк-Пандера, главен изпълнителен директор на Forum Energii.

„Този ​​проект може да се превърне във водещ проект за европейската Зелена сделка, символ на добро регионално сътрудничество по отношение на енергийната сигурност. За да се случи това, имаме нужда от сътрудничество и координирани действия между Варшава, Берлин и Прага “, подчертава Мачковияк-Пандера.

В момента Европейската комисия (ЕК) работи по цялостен план за увеличаване на климатичната цел на ЕС относно дела на ВЕИ до 2030 г. „Това неизбежно ще изисква по-бързо постепенно премахване на лигнитните електроцентрали от първоначално планираното, тъй като от всички изкопаеми горива лигнитните въглища отделят най-много CO2 ”, изтъква д-р Патрик Грайхен, директор на Agora Energiewende.

„Повече от всякога е необходима регионална координация за това как можем да трансформираме европейския триъгълник на лигнитните въглища и да инициираме планирано премахване на въглищата“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Ние тука сме в тежка руска зависимост. Газ купуваме само от Русия, влаковете на метрото са ни руски и не могат да бъдат заменени с други, гориво за ядрената централа, петрол за рафинерията - всичко идва от Русия. Само електрически автомобили не сме започнали да внасяме оттам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
то и у нас може ... ама ние ще сме навъпреки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още