IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Германия се отнася по-благосклонно към Турция от страните в ЕС?

Силната икономическа връзка и бежанската криза са две от причините, смята политологът Петър Щурм

11:50 | 19.09.20 г. 10
Защо Германия се отнася по-благосклонно към Турция от страните в ЕС?

Германия заема по-мека позиция от всички в Европа спрямо Турция поради две причини: първата е, че в последните десетилетия икономическата връзка между Турция и Германия е много засилена, а втората е ситуацията с бежанците. Това мнение изрази политологът Петър Щурм от Европейския университетски институт в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

В момента Германия не иска да се конфронтира с Турция точно заради това, посочи той.

"В момента изграждането на "Северен поток" 2 се обвързва с темата за отравянето на Алексей Навални. На поредното действие от страна на Русия, неотговарящо на международни стандарти за добро поведение, този път отзвукът от Германия бе силен", каза гостът.

Щурм уточни, че съдбата на "Северен поток" 2 ще бъде до голяма степен зависеща от действията по външната политика на Русия, включително действията спрямо Беларус.

Гостът сподели какъв според него е списъкът с приоритети на германския канцлер Ангела Меркел. Според него той започва със здравния аспект относно справянето с пандемията. На второ място, той постави икономическия аспект на произтеклата от това криза. Като малка подточка Щурм посочи необходимостта германците да преодолеят конспиративните течения в страната.

След това в списъка с приоритети по думите на госта се нареждат Русия, Навални, Беларус и "Северен поток" 2. На трето място е Средиземноморието, на четвърто - перспективата за отношенията със САЩ, на пета позиция - отношенията с Китай, стана ясно още от думите на политолога.

"Този път Европа не остана безучастна. В тази ситуация трябва да се постигне сделка за влияние върху дадени места в Европа. Тази сделка ще бъде в Беларус в полза на Русия, но няма да се позволи да влязат военни сили и паравоенни организации, както се случи с Крим".

Петър Щурм потвърди, че Китай, Русия и САЩ искат да видят Европа разделена.

"Хубавото е, че кризата понякога обединява. В този смисъл Европа може да някаква степен да покаже заедност. Гледайки обаче спада от второто тримесечие, всички страдат, но по-различен начин. А Германия продължава да води Европа", уточни той.

Политологът застана зад тезата, че френският президент Еманюел Макрон се опитва да бъде като един философ и лидер на нова Европа.

"Той има тенденцията да приеме по-принципните позиции, докато Германия се опитва да приеме по-рационалните. Има разнобой във френско-германския мотор, но по този начин позицията работи добре", изтъкна той.

Според Щурм ако Джо Байдън стане президент, ще има нормализацията в отношенията между САЩ и всички атлантически партньори, включително Европа.

По темата за Brexit гостът отбеляза, че е било ясно, че приетата сделка ще трябва да се коментира още.

"Имаше много неща вътре в самата сделка, които останаха за решаване от различни комисии впоследствие, например - как ще се действа с риболова около Ирландия", се обоснова той

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Защо Германия се отнася по-благосклонно към Турция от страните в ЕС?Щото немците са едни жалки лицемери а ЕС е един смотан съюз от типа "орел, рак и щука".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 3 години
Фондацията има добър сайт, на който може да се прочете историческа справка за създаването и развитието и. Намира се, при желание, и допълнителна информация разбира се. Това по отношение, от кога ("от къде") и "накъде". А иначе на БГ версията на сайта са посочени точните организации(в.т.ч. партии), които се ползват със "съдействието" и. Коментара ми беше относно и заради вметката за България. Та, ясни са фондациите и могат да се предполагат интересите им(индиректно и на държавно ниво). А относно Германия - Турция, тези отношения, комай винаги са били сравнително "топли", а ние, исторически, сме били често срещу едната, другата или двете заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Не зная дали има нужда от заявяване, но Борисов го е правил многократно и по различни поводи. . Бихте ли пояснили кои "ора откъде и накъде са тръгнали"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
edimi
преди 3 години
Не е нужно никой, нищо да заявява. Те са си го написали 'ората в сайта. от друга страна всеки може да прочете 'ората от къде и накъде са тръгнали.https://bulgaria.hss.de/bg/partnori/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Който си направи труда да погледне в исторически план на отношенията между двете държави от началото на 20 век до сега, няма да задава подобни въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Не ни стигат руските ***, ами форумът се напълни с невежи досадници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 3 години
колко требва да си тъъъп, зада слагаш инвестициите пред фундаментални права които са те направили такъв какъвто си (включително богат) ? ... тъъъп на гербаджия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
serafima
преди 3 години
"Германия заема по-мека позиция от всички в Европа спрямо Турция" и се прави, че няма такава държава България. И аз си задавам въпроси. Дали защото през миналия век два пъти ни закараха в хендека на историята, или защото Борисов е ТОЛКОВА любезен с Меркел, че те ни възприемат като безропотна държава? При това Борисов нееднократно е заявявал в медиите, че ГЕРБ е създадена с помощта на Германия и по-точно нейни фондации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още