IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът се завръща, но Европа не иска старите ограничения

На фона на нов ръст в броя на болните страните от континента се опитват да намерят по-щадящ начин да спрат разпространението

13:37 | 19.09.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Докато втората вълна от коронавирусни инфекции набира скорост в цяла Европа, правителствата на континента са решени да избегнат мащабни блокади и вместо това търсят икономически по-щадящи начини да живеят с новата болест, пише в свой анализ в. Wall Street Journal. 

Франция и Испания са водещи по брой на заразени с Covid-19 в цяла Европа след летния сезон на пътуванията, като в някои случаи двете страни достигат нива на заболеваемост, подобни на тези в САЩ. В отговор властите предприемат локализирани мерки за борба с огнищата, като същевременно призовават гражданите да защитават себе си и другите, действайки с необходимата предпазливост. 

Това контрастира с мерките, наложени, когато Covid-19 за пръв път удари Европа по-рано тази година. Тези ходове в крайна сметка задържаха разпространението на вируса, но и станаха причина за най-рязкото икономическо свиване в региона след Втората световна война. 

Новата вълна от инфекции засяга предимно по-младите хора. Повечето от положителните тестове през последните седмици показват, че заразените имат леки симптоми или нямат такива изобщо. Здравните експерти предупреждават, че пандемията може да стане по-опасна през зимата, тъй като хората прекарват повече време на закрито.

И все пак политиците до голяма степен изключват вероятността от нови строги национални ограничения. 

„В най-лошия случай може да се наложи да се намесим с целенасочени, ограничителни мерки в определени части на страната“, казва италианският премиер Джузепе Конте. В Италия беше наложена една от най-строгите карантини тази пролет, която включваше замразяване на голяма част от икономиката. 

 „Този вирус е тук, за да остане, и от нас зависи да го държим под контрол и да се научим да живеем с него“, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан пред репортери във вторник. 

Херман Гусенс, лекар и микробиолог от университета в Антверпен, който координира научно-консултативния панел на ЕС, заяви, че по-рано тази година в дебата в Европа са доминирали експерти в областта на общественото здраве като него, които са предоставили научни съвети, довели до карантина, без да се обмислят по-широките обществени и икономически ефекти.

Гусенс изтъква, че сега съветва политиците да променят подхода си и да помолят хората да не разчитат на правителствени мерки, а да поемат лична отговорност за ограничаването на болестта, като се придържат към социалното дистанциране, носят маски и избягват пренаселените пространства.  

Испания, която се бори с най-голямото огнище на коронавирус в Европа през последните седмици, регистрира средно по около 9700 нови случаи на ден. Големият брой започва да създава нов натиск върху болниците в някои испански региони. В Мадрид, където хоспитализациите се увеличават повече от всякъде другаде, пациентите с Covid-19 сега заемат 21% от болничните легла. Нова болница с 1000 легла, фокусирана върху инфекциозните болести, е в процес на изграждане в покрайнините на града и се очаква да отвори врати през ноември.

"В момента няма смисъл да се обмисля карантина в Мадрид", коментира ситуацията Фернандо Симон, ръководител на испанския Координационен център за здравни сигнали и спешни случаи. Вместо това регионалните власти през последните месеци наложиха локални карантини на малки градове или квартали. 

Продължението на материала вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
На мен ми се струва, че вирусът може и да е станал по-заразен, но минава по-леко от преди. При нас дори имаше спад на пациентите в интензивното миналата седмица и не виждам причина да има допълнителни мерки. По-скоро ще се панират кое е обичайният грип и кое коронавирус и ми се струва, че шансът да те пратят под карантина, когато си с грип, а не корона у нас ще е доста голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Ех този страшен вирус при който "заразените имат леки симптоми или нямат такива изобщо". Минаха няколко месеца и вече не е страшен нали?! И преди не беше, само даде предтекст за "усвояване" на милиарди евра. Пак е добре дошъл, но ще трябват още пари, за "да се борим" с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Стига с този вирус. Всички вече сме запознати със ситуацията, премнахме процес на обучение какво да правим но живота трябва да продължи. Има хиляди други тежки болести от които хората боледуват. Икономическия фактор също е важен. Хората имат предел на търпимост, после ставаме животни. Смърта е неизбежна така или иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
ооо , дядя вова , ти пак адекватно по темата пишеш ... :))) ...я речи са мангъров април какво се разнасяше по телевизии и вестници , и туканка групата на конспиративните теории в захлас го цитирахте : юни-юли с вирусът е приключено , най-много 100-200 българи да починат от него , сухите съчки ще изгорят ... и забравяме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Дам, янките разбират от 2 неща:- От сила.- От това, да им бръкнеш в джоба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
terziеv
преди 3 години
Дам, Европата се моли на САЩ за малко уважение, ама явно пак ще гълта... обидата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още