IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отминал ли е пикът в търсенето на петрол?

Възстановяването от коронакризата ще бъде по-важно за икономиките, отколкото намаляването на емисиите, посочва Димитър Шуйцов, финансов анализатор

10:10 | 20.09.20 г.
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg LP</span></em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Спекулацията, че пикът на глобалното търсене на петрол вече е в миналото, може да се окаже истина, като се има предвид влиянието на коронавируса. Това каза Димитър Шуйцов, финансов анализатор в Think Markets, в предаването "Клуб Investor" с по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Голяма част от големите сили се опитват да намалят своите вредни емисии, а от там и търсенето на петрол. Така че пикът може наистина да е отминал. Но не може да твърдим това на 100%, тъй като възстановяването от коронакризата ще бъде доста по-важно за икономиките, отколкото намаляването на емисиите". 

Според него през следващата година тепърва ще бъдем свидетели на това как ще се развие търсенето на петрол.  

Шуйцов посочи, че през последните месеци цените на Брент и WTI са стабилни и са около 40 долара за барел, като сортът Брент е традиционно по-скъп - около 43-45 долара за барел. 

"Прави впечатление, че от март, когато цената на петрола спадна за някои контракти до нулата и след това се възстанови до 40 долара, в момента в общи линии е доста стабилно това ниво", коментира анализаторът. 

По думите на Димитър Шуйцов европейските акции са доста по-предпазливо оценени, но според него значение има и това, че няма толкова технологичните компании, колкото в САЩ.

"Но на общото представяне в Европа натежават и негативни новини около някои големи компании от други сектори". 

"При валутите ситуацията е доста по-стабилна, но и в момента фокусът не е насочен към тях", обясни анализорът. 

Той допълни, че в дългосрочен план покупката на златото не е грешно решение, като това със сигурност важи, докато не се изчисти проблемът с коронавируса и отношенията между САЩ и Китай. 

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още