IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ: Българите се топят с около 50-60 хил. души на година

Поради миграция или смърт имаме такива тенденции и те са устойчиви, каза Диана Янчева, зам.-председател на НСИ

13:56 | 21.09.20 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor.Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor.Media Group

От Националния статистически институт очакват резултатите от предстоящото преброяване на населението да покажат, че българите се топят с около 50-60 000 на година.

Новото преброяване на населението ще започне на 22 януари в 00:00 ч.

"Очакваме, че сме намалели. Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е, че с около 50-60 000 на година се стопяваме. Било поради миграция или смърт, имаме такива тенденции и те са устойчиви", коменетира по БНТ Диана Янчева, зам.-председател на Националния статистически институт (НСИ). 

В момента текат подготвителните етапи за преброяването. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат необходими, вече започна и етапът по набирането им, посочи тя. По думите й кандидатите  трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани, хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби.

Преброяването трябва да установи броят на българите и възрастовата структура.

„Не ни интересува дали жилището, в което живеете, е законно или незаконно, има или няма Акт 16, за нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения", обясни Янчева.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване.

Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

Янчева обясни, че един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.

По думите на зам.-председателя на НСИ заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от миналия път.

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: „Не желая да отговоря" или „Не мога да отговоря".

От Националният статистически институт очакват близо 70% от населението да се възползва от електронното преброяване през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 8
фиг.1
преди 3 години
Какво се оплаквате? Това ще реши проблема със задръстванията. Екологичните проблеми също. По-малко хора, по-малко замърсяване. Поправете ме ако греша. Демографските катастрофи са измислени от алчни корпорации, които искат да продават повече пампepcи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
abc
преди 3 години
Стабилни сме, защото сме на дъното. Там винаги е стабилно.@
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 3 години
няма как, исторически факт е, че роби не се размножават! Но в името на стабилитета, ние пак ще си изберем тиквата. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 3 години
нека питаме и помолим Васил Велев за решение !!Той е "експерт демограф" - самозванец разбира се - и винаги има едно и също решение - ниски заплати и неплатено майчинство !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Внасяме 0pки, кo да прайми :]Другия вариант е Путин да анексира БГ някое лято, когато руснаците тука станат повече от българите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
scott
преди 3 години
важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения",ТОВА Е САМО В СЛУЧАЙ, ЧЕ ИМА УПРАВЛЕНЦИ. При нас са управляващи. И да, геноцида е успешен. Затва и не сметам да се броим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Взимаме още дълг, па след нас и потоп :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
добре и ко прайми в случая ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още