IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Румъния влиза в индексите на FTSE Russell за развиващите се пазари

Местният кредитор Banca Transilvania и ядреният оператор Nuclearelectrica са изпълнили необходимите критерии, за да бъдат включени в индексите All-Cap

14:26 | 21.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Фондовата борса в Букурещ обяви, че се включва в индексите на развиващите се пазари на глобалния доставчик на индекси FTSE Russell.

Това ще позволи на румънския капиталов пазар и икономика да привлече допълнителни инвестиции през следващите години и изпраща силен сигнал към частни и държавни компании, че те могат да нараснат значително чрез фондовия пазар, посочва румънската фондова борса в съобщение, цитирано от Seenews.com.

Новите инвестиционни фондове, които управляват милиарди евро, ще могат да инвестират в румънските компании, котирани на борсата в Букурещ, което беше невъзможно преди поради ограниченията, генерирани от статута на граничен пазар.

"Свидетели сме на исторически момент. Това е ясно и неоспоримо международно признание, което румънският капиталов пазар получава. Това е повече от валидиране на ценностите, насърчавани от капиталовия пазар; това е потвърждение на усилията на Румъния да бъде включена в безпрецедентна инвестиционна вселена“, коментира изпълнителният директор на фондовата борса в Букурещ Адриан Танасе.

Новата класификация идва, след като FTSE Russell повиши статута на Румъния до вторичен развиващ се пазар през септември 2019 г.

Местният кредитор Banca Transilvania и ядреният оператор Nuclearelectrica са изпълнили необходимите критерии, за да бъдат включени в индексите All-Cap, посветени на развиващите се пазари, които включват големи, средни и малки компании.

Така Banca Transilvania стана първата частна румънска компания, регистрирана на BVB, която е включена в индексите на FTSE Russell, посветени на развиващите се пазари.

"Преди 23 години, когато бяхме регистрирани на фондовата борса в Букурещ, бяхме малка банка с капитализация от 10 милиона долара. Днес имаме водеща позиция както в банковия сектор, така и по отношение на ликвидността на фондовата борса за включването на Румъния в индекса FTSE Russell“, коментира Хория Чиорчила, председател на Съвета на директорите на Banca Transilvania.

Nuclearelectrica е първата държавна румънска компания с мажоритарно участие, регистрирана на BVB, която е включена в индексите на FTSE Russell, посветени на развиващите се пазари.

„Включването ни в индексите на FTSE Russell от тази есен отразява усилията и мотивацията ни да имаме стабилна компания и в същото време да подкрепяме развитието на фондовата борса в Букурещ чрез привличане на нови инвеститори“, казва изпълнителният директор на компанията Козмин Гита.

Производителят на пластмасови изделия TeraPlast ще бъде първата румънска компания, включена в глобалния индекс на FTSE Micro-Cap.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още