IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Rolls-Royce поевтиняват до 17-годишно дъно

В събота от британската компания заявиха, че разглеждат различни варианти за набиране на капитал, включително издаване на права, акции или нов дълг

16:29 | 21.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Rolls-Royce се сринаха до най-ниското си ниво от 17 години, след като от компанията обявиха план за набиране на 2,5 милиарда бритаснки лири (3,2 милиарда долара) в oтговор на последиците от замразеното търсене на авиационни двигатели, съобщава Bloomberg.

Към 16:30 ч. българско време те изтриват 8,4% от стойността си.

В събота от британската компания заявиха, че разглеждат различни варианти за набиране на капитал, включително издаване на права, акции или нов дълг.  Акциите отчетоха спад за пета поредна сесия в понеделник и се сринаха с малко над девет на сто след началото на сесията.

Rolls-Royce загуби повече от три четвърти от стойността си тази година на фона на широк спад в индустрията, предизвикан от пандемията от коронавирус. Компанията е силно засегната от спада при пътуванията на дълги разстояния, който на практика замрази търсенето на двигатели за ширококорпусни самолети. Много от самолетите в съществуващия флот са временно или постоянно заземени, лишавайки Rolls-Royce от жизненоважни приходи, произтичащи от поддръжката на тези летателни средства.

Производителите на самолети Airbus, доставчикът Leonardo и Air France-KLM също бяха засегнати. Изпълнителният директор на френско-холандския авиопревозвач предупреди, че може да са необходими повече съкращения на разходите в отговор на спада при пътуванията в края на летния ваканционен сезон. В интервю, публикувано в понеделник в L’Opinion, главният изпълнителен директор на Air France Бен Смит заяви, че пандемията принуждава компанията да ускори и задълбочи своето преструктуриране. Той заяви, че авиокомпанията ще изпълнява само печеливши полети.

Възстановяването на търсенето на пътувания през следващите пет години „ще бъде трудно“, заяви френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари в понеделник в интервю по телевизия LCI. Френският транспортен министър се позова на несигурността покрай бизнес пътуванията и вероятността потребителските навици да се променят в полза на устойчивото пътуване. Кризата ще намали броя на операторите в бранша и може да доведе до повишаване цените на билетите, добави Жан-Батист Джебари. 

Акциите на Rolls се сринаха с 9,7% към 9:28 ч. местно време, оценявайки компанията на 3,14 млрд. паунда, докато акциите на Airbus и Air France-KLM поевтиняха със съответно с 4,4% и 5,3%. Акциите на доставчика Leonardo поевтиняха до най-ниското си ниво от четири месеца.

Дългът на Rolls-Royce беше понижен до най-ниския рейнтинг през тази година, което означава, че бъдещото заемане на средства ще излезе по-скъпо за компанията, отколкото преди пандемията.

Компанията води преговори с държавни инвестиционни фондове, включително GIC Pte в Сингапур, след като от следващия месец ще започне да се обръща към инвеститори за набирането на средствата, съобщава Financial Times, позовавайки се на трима души, запознати с въпроса. Компанията работи и с Goldman Sachs Group по планираното увеличение на собствения капитал.

„Продължаваме да разглеждаме всички възможности за финансиране, за да подобрим устойчивостта и силата на финансовите отчети“, заявиха от Rolls-Royce в изявление в събота. Вариантите включват „разнообразие от варианти, включително издаване на акции и потенциално други форми на предоставяне на дял. Нашата оценка включва и емитиране на нов дълг “, посочват още от Rolls-Royce 

Компанията заяви, че не е решила кога ще стартира някои от вариантите за набиране на средства, както и времевия период. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още