IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро

Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 г.

17:05 | 21.09.20 г. 4
<p>
	Снимка: Konstantinos Tsakalidis /Bloomberg</p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis /Bloomberg

Кризата, причинена от коронавируса, лишава българския туризъм от приблизително 800 млн. евро, които не могат да бъдат компенсирани от насрещните разходи дори ако българите останат да почиват в страната (очакваната разлика е приблизително 600 млн. евро). Това е един от изводите в анализ на БАН за предизвикателствата пред  туризма у нас в контекста на Covid кризата. 

Пандемията е подложила на безпрецедентен натиск туристическата индустрия в България. За месеците на блокадите – април, май, юни, още преди старта на активния летен сезон, сривът е с над 90 на сто и при реализираните нощувки, и при броя на пренощували лица.

Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 г. (и реално около 18% от нивата през 2019 г.), като най-силно са засегнати общините, които разчитат на масово привличане на чужденци. Там е съсредоточена и основната загуба на работни места, посочва се в доклада.

Посещения на чужденци в България, 2012 - юни 2020, БАН

Що се отнася до зимния туризъм в България, то той е с много по-ниски показатели от летния, дори и без криза. По тази причина, въпреки мерките, не може да се очаква приходите от зимните курорти да успеят да компенсират загубите от летните (особено предвид факта, че към момента Австрия не планира да затваря своите ски курорти), отчита се в анализа.

Според експертите зимно-пролетният конферентен и бизнес туризъм е възможна свободна пазарна ниша към момента, но за целта трябва да се подобрят условията за пътническия въздушен транспорт и да се овладее инфлацията при този тип услуги.

Пътувания на български граждани в чужбина, 2012 - юни 2020, БАН

Според анализаторите намаляването на ДДС за ресторантите не изглежда ефективно спрямо потребителските цени, но това може да е частичен ефект от сивите дейности в сектора.

Анализът констатира, че държавата „отсъства“ в решаването на проблемите в туризма през първите 6 месеца на кризата (март-август) - мярката 60/40 не работи ефективно в туризма, където има много сезонни работници в големите хотелски комплекси от една страна, и много неплатени семейни работници в къщите за гости и малките семейни хотели, които фактически нямат трудов договор.

Що се отнася до безлихвените кредити на ББР, анализът отчита, че по разсрочените кредити не се начисляват лихви, но се начисляват банкови такси, което фактически значително ги оскъпява и малкият и среден бизнес в сектора на туризма е застрашен от фалити. 

Ако има нова вълна от Covid-19 през декември анализаторите препоръчват да се намери решение за редуциран капацитет, но да не се затварят хотелите, защото декемврийските празници са най-голямата възможност да се компенсират поне малко загубите, така че да се дочака следващият сезон и да могат да се обслужат кредитите.

Въпреки че от Министерството на туризма все още не са обявили официални обобщени данни за летния сезон, което обикновено става през октомври, министърът на туризма Марияна Николова отчете, че Лято 2020 записва много сериозен отлив на чужди туристи.

Вече публикуваните данни на НСИ показаха, че пандемията срина приходите на хотелиерите с над 60% през юли. Нощувките също са се свили значително въпреки стимулите на хотелиерите – с над 60 на сто през летния месец. Сериозен спад беше регистриран и в броя на пренощувалите лица в местата за настаняване през юли - те намаляват с над 52 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Ако се позовават на Годишния доклад на БАН, той беше разработван през април-май, когато още не беше ясно какво ще се случи.Но аз си спомням как Горанов говореше изтежко, че спадането на БВП ще бъда за годината с 3.7%. Толкова наивност не е простима за финансов министър. Сега тихичко се приближиха до истината, като говорят вече за двуцифрено число. И то според мене по-близо до 20-30%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
А се говореше за спад с 90%, не с 20%.Последно??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
И аз се питам - на каква база са направени изчисленията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Вероятно са повече, не е тайна, че големите хотели проверки не ги ловят, та вероятно никой не знае точната сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още