IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman и Deutsche Bank прогнозират по-слаб икономически спад в Турция

Икономистите очакват, че Турската централна банка ще повиши лихвите си до края на годината

21:11 | 21.09.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турция вероятно ще претърпи по-малко икономическо свиване от първоначално очакваното, смятат от Goldman Sachs Group Inc. и Deutsche Bank AG, които също прогнозират, че лихвените проценти в страната може да бъдат увеличени.

„Тъй като способността на турската централна банка да се намесва на пазара намалява заедно с нейните резерви в чуждестранна валута, смятаме, че паричната политика ще трябва да се затегне, за да забави темпото на вноса, да насърчи притока и да обезкуражи доларизацията“, заявиха икономистите от Goldman Кевин Дейли и  Клеменс Краф, цитирани от Bloomberg.

Благодарение отчасти на скока на кредитите, от Goldman смятат, че брутният вътрешен продукт на Турция ще намалее с 3,5% през 2020 г., след като по-рано прогнозираха спад от 5%. Deutsche Bank също подобри прогнозата си за цялата година до спад от 2,5% в сравнение с минус 5,1%, очаквани по-рано.

В резултат на „по-ограничено свиване“ икономистите на Goldman очакват дефицитът по текущата сметка на Турция да достигне 4% от БВП през 2020 г.

В отговор на това лихвените проценти в Турция може да завършат годината на ниво от 12% и да достигнат 14% до края на първата половина през 2021 г., според доклада.

„Основният риск за тази гледна точка е, че властите затягат политиката твърде малко, твърде късно, тъй като предпочитат да продължат да подкрепят растежа“, смятат икономистите.

Основният лихвен процент в страната се намира на ниво от 8,25% от май и вероятно ще остане непроменен след срещата на борда на Турската централна банка този четвъртък, според повечето анализатори, анкетирани от Bloomberg. т т

Макар да избягват директното повишаване на лихвения процент, централните банкери започнаха да затягат ликвидността чрез други инструменти, тъй като лирата достигна рекордни нива през последните седмици. От Deutsche Bank очакват ставките в Турция да достигнат „поне 12% - с нарастващите рискове, в случай че валутата не се стабилизира“.

По-строгата парична политика вероятно ще означава по-слабо възстановяване на търсенето, което може да доведе до ръст на БВП от едва 3,5% през 2021 г., според Goldman.

Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак заяви този месец, че икономическата експанзия на Турция "ще бъде значително над 5%" през следващата година, ако страната не преживее нова голяма вълна от коронавируса.

„Рисковете за турската икономика остават високи“, посочват в доклад анализатори на Deutsche Bank. „Секторите, които са най-силно засегнати от кризата - туризмът, ресторантьорството и производството вероятно ще се нуждаят от много време, за да достигнат своите нива отпреди кризата“, смятат още те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още