IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провокации и на Третото Велико Народно Въстание

Полицията спира протестиращите да се поклонят пред Паметника на Незнайния воин и храм-паметника "Александър Невски

23:19 | 22.09.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бомбичка беше хвърлена малко след 23 часа към кордона от полицаи пред старата сградата на парламента. Протестът се опитва да премине през плътен кордон от три реда тежко екипирани полицаи. 

Протестиращите се опитаха да пробият кордона и влязоха в сблъсък с полицията, която ги избута с щитове. Част от присъстващите на протеста започнаха да замерят полицията с предмети, предава БТА. 

Броят на протестиращите намаля, но все още едно голямо ядро се намира пред старата сграда на Народното събрание. Множеството скандира "Оставка" за главния прокурор и правителството.


Полицаи и части на жандармерията с каски, палки и щитове се подредиха около парламента на площад "Народно събрание", където шествието на демонстрантите се спря, след като направи преход от площад "Независимост" до Орлов мост. До напрежението се стигна, след като майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" се опитаха да достигнат до входа на доскорошната парламентарна сграда, за да издигнат плакат, който носеха, но бяха спрени от полицейския кордон.

Според организаторите полицията няма право да спира протестиращите да се поклонят пред Паметника на Незнайния воин и храм-паметника "Александър Невски". 


Днес е 76-ата вечер на протестите в София с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Протестът е организиран като трето "Велико народно въстание" в т. нар. триъгълник на властта в столицата.  

Протестното шествие стигна до Орлов мост, като блокира кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост. Блокадата е временна, като не се предвижда изграждане на палатков лагер и постоянно ограничаване на достъпа. 

"Тук сме хората, които утре ще управляваме! Дълго време бяхме заспали, но вече сме будни", заяви от трибуната пред протестиращите Велислав Минеков - един от Отровното трио, които са организатори на протестите.

Пред демонстрантите говори и евродепутатът от Европейската зелена партия Даниел Фройд, който призова българското общество да продължава тази битка срещу корупцията и обеща да се бори заедно с него.

Фройд е член на Комисиите по бюджетен контрол и конституционни въпроси в Европейския парламент. На протеста в София той се яви с фланелка с надпис "Спрете корупцията".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Смешно е да наричат тази вяла демонстрация възстание, при това и велико, но щом като като са решили да прибягват до безсрамни преувеличения, по-добре да и казват революция. Повече ще им отива на класовата и партийната принадлежност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
vaskodd
преди 3 години
Не знам колко трябва да си паднал ниско във всяка едно отношение та да подкрепяш (платено или не) сегашното управление олицетворение на некопметентноста, нищетата и корупцията, но като чета долните коментари има много пропаднали екзимпляри. Плюйте гражданското общество колкото си щете и заработвайте жълтите си стотинки, на ако тези протести се провалят да извоюват промяна ще си останете в милата ни родина само вие и "братята" от малцинства да си мизерствате на воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
крас
преди 3 години
Силата на капката е в нейното постоянство.СИЛАТА НА ПРОТЕСТА СЪЩО Е В ТОВА, ЧЕ ТОЙ НЕ СПИРА А ПРОДЪЛЖАВА.С огромните полицейски сили хвърлени срещу протеста управляващите демонстрират СТРАХ и недоверие към себе си. СИТУАЦИЯТА ЕСТЕСТВЕНО НЯМА ДА СЕ РЕШИ В БЪЛГАРИЯ, А ТАМ КЪДЕТО СМЕ ЗАСТАНАЛИ КАТО "СЪЮЗНИЦИ"Същите тези "СЪЮЗНИЦИ" са в състояние на разпад подобен на този във великата СССР. АМЕРИКАНСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА ЩЕ ИЗВАДИ У НАС НА ПОВЪРХНОСТТА НОВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРАЧИ И ПАРТИИ. ИГРАТА ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА И ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСКАТА, АМЕРИКАНСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА НЯМА ДА МИНЕ БУТАФОРНО КАТО ТЕАТЪРА ОТ ДЕСЕТИ НОЕМВРИ. ХОРАТА СА ТВЪРДЕ МНОГО ПОЗИЦИОНИРАНИ НА БЕДНИ И БОГАТИ ЗА ДА МИНАТ НЕЩАТА ПОД НАСЛОВ - "да се обединим в името на България"ПРЕДИ ДА СЕ ОБЕДИНИМ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГРАНИЧИМ И ВИДИМ КОЙ ОТ КОЯ СТРАНА НА БАРИКАДАТА Е, КОЙ И КАК ОГРАБИ ДЪРЖАВАТА И КЪДЕ ИЗНЕСЕ ПАРИТЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
Invcom
преди 3 години
Не се прави на луд герберска калинка си :) Не е въпроса народа до кога ще ви изтърпи, въпроса е Европа до кога ще ви търпи, че след 2 седмици има едно много итнересно заседание в Брюксел посветено изцяло на България :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Asdf1234
преди 3 години
Не го познавам този, дето иска да ме управлява, но мисля, че с тези методи, може да отиде при тези, които му плащат. Дълбоко източен синдром го друса, този екземпляр. Вече ми писнаха тези, агресивни кресльовци. Не виждамнищо хубаво в "про- те - засир....щите". Никакви симпатии не могат да предизвикат тези хора. Виждам само грубиани и наглеци и тъпоумници.*** но упорити, шепа Ивановци, Петковци Маички, и Радевци, Мачи-чици, Маноловиченца. Не няма да гласувам за когото и е от ГЕРБ, но като гледат тези ***, по добре отново от същото, отколкото от новото, което мирише на ядено веднъж..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Това, което се случва в момента за мене е "открадната революция". Но тези, които я откраднаха, трябва да знаят, че който сее ветрове, жъне бури. Това което виждаме сега е само "ордьовъра" на онова, кето ще последва. Много народ ще изгори и се надявам тези крадци да бъдат сред тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарко комсомолка, ти наистина ли си мислиш, че с люти клетви и закани ще изтриеш отвращението към твоите червени кратуни? Нима вярваш, че хората са ви забравили?? Московски слyгинаж и некадърници, в чийто редици в момента се плюнчи и дава финансови съвети Румен Гечев, финансовия министър, при който се случи хиперинфлацията! Дърти ДСари и техните синковци, неспособни да разделят на две кучета хляб! Вие сте върхът на отвращението, заедно с Дпс и Атака, с които, впрочем, скоро управлявахте и бяхте изхвърлени като мръсни парцали от народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
"Тук сме хората, които утре ще управляваме!" Аха, ясно. Всички ала-бала приказки за промяна, всъщност са само прах в очите, за да има "стани да седна"...Нова подялба на баницата.Пфууу....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
Бащицата има да дострои магистрала хемус и се пенсионира да си води внуците по уроци и спортни лагери ... толкова ли не можете да изчакате още 4 години ... :))) ... после като дойдете на власт , ако ви стигнат гласовете за правителство де ... :))) , ще си договорите еврофондове , ако станиШЕФ е още шеф на социалистите в европа , и ще си харчите ... ако можете да харчите разумно де , щото историята знае колко сте зле ... :))) ... дотогава с това трето велико народно въстание , което беше около 1500 човека , нема и една ***'ала , можете спокойно да обявите на редовите организации резултата с това клипче ...https://***.youtube.com/watch?v=S2FY3Szf8yQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
И двата коментатора преди мен нямат правилна оценка на ситуацията. Браво, чрез работата на медиите и липсата на образование отново хората не знаят какви се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още