IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провокации и на Третото Велико Народно Въстание

Полицията спира протестиращите да се поклонят пред Паметника на Незнайния воин и храм-паметника "Александър Невски

23:19 | 22.09.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бомбичка беше хвърлена малко след 23 часа към кордона от полицаи пред старата сградата на парламента. Протестът се опитва да премине през плътен кордон от три реда тежко екипирани полицаи. 

Протестиращите се опитаха да пробият кордона и влязоха в сблъсък с полицията, която ги избута с щитове. Част от присъстващите на протеста започнаха да замерят полицията с предмети, предава БТА. 

Броят на протестиращите намаля, но все още едно голямо ядро се намира пред старата сграда на Народното събрание. Множеството скандира "Оставка" за главния прокурор и правителството.


Полицаи и части на жандармерията с каски, палки и щитове се подредиха около парламента на площад "Народно събрание", където шествието на демонстрантите се спря, след като направи преход от площад "Независимост" до Орлов мост. До напрежението се стигна, след като майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" се опитаха да достигнат до входа на доскорошната парламентарна сграда, за да издигнат плакат, който носеха, но бяха спрени от полицейския кордон.

Според организаторите полицията няма право да спира протестиращите да се поклонят пред Паметника на Незнайния воин и храм-паметника "Александър Невски". 


Днес е 76-ата вечер на протестите в София с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Протестът е организиран като трето "Велико народно въстание" в т. нар. триъгълник на властта в столицата.  

Протестното шествие стигна до Орлов мост, като блокира кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост. Блокадата е временна, като не се предвижда изграждане на палатков лагер и постоянно ограничаване на достъпа. 

"Тук сме хората, които утре ще управляваме! Дълго време бяхме заспали, но вече сме будни", заяви от трибуната пред протестиращите Велислав Минеков - един от Отровното трио, които са организатори на протестите.

Пред демонстрантите говори и евродепутатът от Европейската зелена партия Даниел Фройд, който призова българското общество да продължава тази битка срещу корупцията и обеща да се бори заедно с него.

Фройд е член на Комисиите по бюджетен контрол и конституционни въпроси в Европейския парламент. На протеста в София той се яви с фланелка с надпис "Спрете корупцията".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 5
serafima
преди 3 години
А ти каква си? Кой ти плаща да ругаеш хора, които не си видяла отблизо? Кой ти е виновен, че си сляпа за пропадналото управление на мутрите? Проваляме се като държава и в ЕС. Лъжата и целувките на боко с мучене и хилене в Брюксел ще се свършат и ще ЛЪСНЕ с цялата си мерзост. А ние като държава и народ нямаме ли достойнство? И колко смяташ, че заработват протестиращите? Колкото бойко в чекмеджето - евра и злато барабар с пистолет с излияния към простата къдржалийска п?тка, или когато обещава да оправя в дубарата с 200 европейските политици? Може би това ти е идеалът за управление и култура? Такова ти е НИВОТО. Отивай в зайчарника в Банкя. С такива като тебе и борисов така се говори. Толкова си далече от тях по дух, че даже не разбираш за какво става дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
beinsa
преди 3 години
Това не са протестиращи, а платени ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още