IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi: Икономиката на САЩ е загубила 16 трлн. долара този век заради расизъм

Краят на най-острите форми на икономическа дискриминация може да увеличи БВП с 5 трлн. долара следващите пет години

15:53 | 23.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ако САЩ можеха незабавно да прекратят най-острите форми на икономическа дискриминация срещу афроамериканците, то това би увеличило с 5 трлн. долара брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в рамките на следващите пет години. Това показва ново проучване на американската инвестиционна банка Citigroup Inc.

Докладът разглежда разходите, които загубеното възнаграждение, намаленият достъп до жилищни и бизнес кредити и образование струват на цялостната американска икономика. За последните 20 г. БВП на САЩ е изгубил 16 трлн. долара заради расово неравенство, посочва компанията, цитирана от Bloomberg.

Според заключенията на Citigroup цената, която страната плаща за расизма, е по-голяма от тази, изчислена в проучване на McKinsey от 2019 г. Тогава консултантската компания установи, че разликата в богатството между представителите на различните раси в САЩ ще струва на икономиката на страната 1,5 трлн. долара до 2028 г. И двете проучвания обаче са единодушни, че установеното в момента статукво тежи върху растежа.

„Това, което този доклад показва, е, че всички плащаме, особено в САЩ, и че тази цена има реално и осезаемо въздействие върху икономическото производство на нашата страна“, казва заместник-председателят на Citigroup Реймънд Джей Макгуайър в текста.

От Citigroup посочват също, че затварянето на пропастта преди две десетилетия е могло да донесе до 2,7 трлн. долара за потребление и инвестиции. В същото време справедливото кредитиране на чернокожи предприемачи е могло да генерира 13 трлн. долара бизнес приходи за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Какво ли само не измислят за да оправдаят рецесията. Сега пък расизмът им бил виновен. Станахме като при соца и вица за международния империализъм и четирите годишни времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още