IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Пауъл успокоиха повечето азиатски инвеститори

Коментарите на Мъск от събитието на Tesla натовариха акциите на производителите на батерии

12:42 | 23.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борси от азиатско-тихоокеанския регион завършиха днешната сесия на зелена територия на фона на коментара на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл от вторник, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 се понижи с 0,06 на сто до 23 346,49 пункта. 

Книжата на автомобилния концерн Toyota поскъпнаха с 0,61%, докато тези на Nissan изтриха 3,15% от стойността си. Цената на акциите на Mitsubishi се повиши с 1,71 на сто.

Доставчиците на батерии бяха подложени на натиск в Далечния изток, след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви значително намаление на цените за своите електрически автомобили. За тази цел следва да бъдат намалени преди всичко производствените разходи за батериите.

„Tesla ще има по-голяма тежест при договарянето на цените и следователно общата цена на батериите ще продължи да намалява“, казва пред Ройетрс Ро Роу-хо, анализатор в Meritz Securities. Акциите на Panasonic загубиха почти четири процента, а книжата на южнокорейския производител LG Chem се сринаха с 1,4%, докато китайският доставчик CATL загуби около два процента от стойността си.

Китайският континентален измерител Shanghai composite регистрира ръст от 0,17% до 3279,71 пункта. В същото време хонконгският показател Hang Seng прибави 25,66 пункта, или 0,11%, към стойността си, изкачвайки се до равнище от 23 742,51 пункта. Акциите на Alibaba Group поскъпнаха с 0,83 на сто, докато тези на Tencent прибавиха 0,49% към стойността си.

Южнокорейският индекс Kospi отчете ръст от 0,03 на сто до 2333,24 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 напредна със 139,8 пункта, или с 2,42%, до ниво от 5923,9 пункта.

Във вторник гуверньорът на Фед Джеръм Пауъл и министърът на финансите Стивън Манучин свидетелстваха в Капитолия за отговора на правителството срещу причинената от коронавируса криза. Пауъл предложи Конгресът да увеличи програмата за подпомагане, за да укрепи затруднените части от икономиката. „Пътят напред ще зависи от поддържането на вируса под контрол и от политическите действия, предприети на всички нива на управление“, заяви управителят на Фед.

Той изтъкна редицата индикатори, които сигнализират за постепенното възстановяване на икономиката.

азиатски азиатски

Също във вторник британският премиер Борис Джонсън призова гражданите на Кралството да работят от вкъщи, ако работата им позволява, и нареди по-ранното затваряне на баровете и ресторантите. Усилията на Джонсън са насочени към предотвратяване на нова вълна на коронавируса през следващите седмици.

В същото време броят на случаите на заразени с коронавирус в САЩ отново започва да се покачва, след като отчете спад през последните седмици, като много здравни експерти предупреждават, че е твърде рано да се каже как ще се развие пандемията. Към момента вирусът е отнел живота на повече от 200 хил. американци.

При валутната търговия доларовият индекс, измерващ силата на американските пари, спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете ръст в стойността до 94,14 пункта.

Японската валута се търгуваше около 105 йени за долар, докато австралийският долар понижи стойността си спрямо щатската валута до 0,7118 долара.

При цените на петрола сорт Брент се търгува при стойност от 41,74 долара за барел, докато фючърсите по американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 0,1 на сто до 39,76 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още