IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът и еврото удариха двумесечно дъно

Слабите икономически данни и притесненията от повторна блокада и хаотичен Brexit тежат над настроенията на инвеститорите

13:57 | 23.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският паунд удължи спада си, достигайки двумесечно дъно, тъй като инвеститорите са притеснени от възможността за повторна блокада във Великобритания.

Британската валута поевтиня с 0,5% до 1,2766 долара, след като външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви, че не може да изключи възможността за нова блокада. В същото време доходността по държавните облигации нарасна с около два базисни пункта. Към 13:00 ч. българско време паундът се разменя за 1,29 долара. в в

Във вторник премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви нови правила за ограничаване на нарастването на случаите на коронавирус, включително затваряне на барове и ресторанти в 22:00 ч. и препоръка за офис служителите да работят от вкъщи, ако могат.

Тези съобщения не „вдъхват доверие в британските услуги или икономическите перспективи“, каза Кенет Бру, стратег в Societe Generale SA.

Новите разпоредби в Обединеното кралство внезапно слагат край на стремежа на правителството да отвори икономиката си и да съживи растежа. Първата национална блокада, която спря социалната и търговска дейност през март, предизвика най-лошата рецесия на Великобритания от повече от век. Но броят на заразените с коронавирус отново нараства след летните ваканции, като ежедневно потвърдените случаи са около 4000 през последната седмица.

Новите ограничения, обявени от Джонсън, съчетани с оттеглянето на някои фискални стимули и рисковете от хаотичен Brexit след приключването на преходния период, показват, че не може да има икономически растеж нито през четвъртото тримесечие, нито през първите три месеца от следващата година, смятат анализаторите на Bank of America Global Research, цитирани от Blooomberg.

И ако правителството предпочете двуседмично пълно блокиране на сектора на хотелиерството във Великобритания, това може да отнеме поне 2% от брутния вътрешен продукт на страната и да предизвика допълнителни стимули от Министерството на финансите и Английската централна банка, прогнозират от JPMorgan Chase & Co.

От своя страна, еврото също поевтиня до най-ниската си стойност за последните 2 месеца в сряда, тъй като безпокойството относно втората вълна на коронавируса и влошените европейски показатели тласнаха щатския долар нагоре.

Американската валута поскъпна до ниво от 1,1671 долара за евро, достигайки най-високото си ниво от 27 юли, след като данните от проучването на IHS Markit показаха, че германският частен сектор се е възстановил по-вяло от очакваното през септември на фона на слабостта в сектора на услугите.

По-рано стана ясно и че бизнес активността във Франция се намира на най-ниското си ниво за последните 4 месеца, докато страната се бори да ограничи нарастването на новите случаи на COVID-19.

Валутните трейдъри се притесняват също, че Великобритания и Европейският съюз няма да успеят да се споразумеят за сделка за свободна търговия, което би довело до допълнително икономическо напрежение.

„В момента пазарът отново е доминиран от опасения за втора вълна на коронавируса, преди всичко в Европа, което означава, че доларът отново се търси“, пишат анализатори на Commerzbank.

Доларът вероятно ще продължи да поскъпва, тъй като коронавирусът разтърсва пазарите в Европа, но несигурността относно тазгодишните президентски избори в САЩ като цяло вещае волатилност във валутната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още