IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq започва сесията със спад от почти 100 пункта*

Управителят на Федералния резерв Джеръм Пауъл призова за още фискални стимули

17:42 | 23.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда със смесено представяне, като технологичния сектор отчита пореден спад, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 8,75 пункта, или 0,03%, до ниво от 27 301,43 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 13,22 пункта, или 0,40%, до 3302,29 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад  от 98,88%, или от 0,89 пункта, до 10 867,98 пункта.

Акциите на Amazon и Netflix поевтиняват с повече от 1%. Книжата на Alphabet се търгуват с 1,1% по-ниско, а тези на Microsoft и Apple отчитат понижение в цената си с 0,9%

Акциите на Nike поскъпнаха с 12,1% в предборсовата търговия, след като от компанията обявиха, че цифровите им продажби са нараснали с над 80% през последното тримесечие.

Книжата на авиокомпаниите и круизните линии също отчитат повишения в цените си, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ няма да прилагат втори кръг от блокади, след като Великобритания започна да налага по-строги мерки. „Великобритания просто се затвори отново. Току-що обявиха, че ще наложат блокада, а ние няма да правим това “, каза Тръмп. Акциите на United Airlines и Delta поскъпват съответно с 0,9% и 1,2%, а тези на Carnival се търгуват с 2,7% по-високо.

Междувременно, Johnson & Johnson започна фаза 3 от изпитанията на своята коронавирусна ваксина. Акциите на J&J поскъпват с 1,5%.

Книжата на Tesla поевтиняват с 6,3%, след като Илон Мъск предложи нови прогнози за доставките през 2020 г. и детайлизира нов дизайн на батерията, за който твърди, че ще направи автомобилите му по-евтини за производство.

Настроенията обаче остават помрачени от ръста в броя на случаите на коронавирус във Великобритания, съчетани с влошените перспективи за втори законопроект за стимули от Конгреса на САЩ. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви във вторник затягане на икономическите ограничения и мерките за общественото здраве, за да забави разпространението на Covid-19. Джонсън каза, че страната е в „опасна повратна точка“.

Смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 200 000 във вторник, показват данните, събрани от университета "Джонс Хопкинс".

От своя страна управителят на Федералния резерв Джеръм Пауъл във вторник повтори пред депутатите, че американската икономика може да започне да се забавя през следващите месеци без допълнителни фискални стимули от страна на Конгреса. Пауъл каза пред Комитета за финансови услуги в Камарата на представителите, че фискалните действия са в основата на много икономически прогнози. Пауъл също така увери инвеститорите, че централната банка ще подкрепя икономиката „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Пауъл ще свидетелства отново в сряда пред Конгреса за коронавирусната криза.

Разширяването на бизнес активността в САЩ слабо се забавя през септември. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI достига ниво от 54,4 пункта в сравнение с 54,6 пункта от август. Измерителят за сектора на промишлеността се намира на ниво от 53,5 пункта, а активността при услугите отчита 54,6 пункта. Показателите се намират над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Септември продължава да бъде слаб месец за акциите, като и трите основни борсови индекса отчитат три поредни седмици на понижения. Dow спадна с повече от 4% през септември, а S&P 500 и Nasdaq Composite са отписали съответно 5,3% и 6,9% през този месец.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,677% и 1,43%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 94,28 пункта.

Еврото поевтинява с 0,36% спрямо щатската валута до 1,167 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,01 долара до 41,71 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността си от 0,10 долара до 39,70 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 1,69% до 1875,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Kildirim_Bei
преди 3 години
Имаше една приказка "Пари като вестници".Е, доживяхме да го видим ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Пауъл казал, че централната банка щяла да подкрепя икономиката толкова дълго, колкото е необходимо. За мен вече е много трудно да си представя момента, в който централните банки ще престанат да подкрепят икономиката. И даже ми е много трудно да си представя момента в който "стимулите" ще престанат да се увеличават. А да започнат да намаляват, та чак и да спрат - тоя момент ми се губи някъде в далечното бъдеще. До неизбежният взрив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Kildirim_Bei
преди 3 години
"Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 98,88%, или от 0,89 пункта, до 10 867,98 пункта."Разменете местата на % и пункт, да не се хвърли някой от прозореца ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още