IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама руски дипломати у нас са обвинени в шпионаж

Властите са им дали 72 часа да напуснат границите на България

19:45 | 23.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Двама руски дипломати у нас са обявени за персона нон грата и им е даден срок от 72 часа да напуснат България, съобщава Министерството на външните работи. По думите му Руското посолство в страната е уведомено с нота.

Министерството посочва, че по-рано е получило писмо от прокуратурата с постановление да се спре досъдебно производство спрямо двамата дипломати. Те са събирали информация, която е държавна тайна, с цел разкриването ѝ пред друга държава или организация. Като причина за спиране на досъдебното производство е изтъкнат техният дипломатически имунитет.

От своя страна, прокуратурата публикува информация, че досъдебното производство за престъпение срещу Република България е било заведено след получаване на сигнали от ДАНС.

Главният прокурор Иван Гешев официално е уведомил министъра на външните работи за случващото се и за действията на прокуратурата по казуса.

В хода на разследването е станало ясно, че от 2016 г. до днес двамата руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност. По-конкретно те са търсили данни за плановете за модернизация на българската армия, както и за поддръжката на техническата годност на военната техника, допълват от прокуратурата. В нейното съобщение се посочва още, че целта е била информацията да се предостави на руското военно разузнаване в Москва.

Дипломатите са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до данни, свързани с военно-промишления комплекс на страната. В част от случаите на въпросните български граждани са обещавани и давани финансови облаги.

След като е установено, че руските граждани имат дипломатически статут, наказателното производство е спряно съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки че има основания да бъдат обвинени в престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още