IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицето на протестите в Хонконг - Джошуа Уон, е арестуван

23-годишният активист е задържан заради участие в неразрешено събиране през миналата година

10:22 | 24.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Известният активист на Хонконг Джошуа Уон е арестуван от полицията в четвъртък. Това става ясно от съобщение в профила му в Twitter. 23-годишният младеж се е явил за показания в полицейско управление и е бил арестуван там за участие в неразрешено събиране на 5 октомври миналата година. 

Според изявлението той е обвинен и в нарушаване на забраната за маскиране, действаща тогава по време на протести в Хонконг.

Китай прие изключително противоречив закон за сигурността в Хонконг в края на юни. Той е насочен срещу дейности, които Китай смята за подривни, сепаратистки или терористични. Това е най-мащабното посегателство върху автономията на Хонконг досега и дава големи правомощия на китайската държавна сигурност. 

Демократичната опозиция вярва, че законът ще бъде насочен към нея. Няколко известни привърженици на протестното движение вече бяха арестувани преди няколко седмици и по-късно пуснати под гаранция. Други видни поддръжници на демократичното движение напуснаха Хонконг като предпазна мярка.

Миналата година в Китайския специален административен район имаше големи протести срещу нарастващото влияние на Пекин. След връщането на бившата колония на британската корона на Китай през 1997 г. Хонконг се управлява автономно със собствени граждански свободи. От гледна точка на критиците обаче Законът за държавната сигурност отбелязва края на принципа „една държава, две системи“, който се следва от 1997 г. насам.

Уон е най-известното лице на съпротивата на Хонконг срещу нарастващото влияние на Китай. Заради всичко това той е заплашван неколкократно. В ексклузивно интервю за германския WELT преди седмици той каза, че очаква да бъде арестуван всеки ден. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ми да го изгърбат и нема се занимава повече с тъпотии ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още