IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не трябва да позволяваме на Covid-19 да върне хората в ямата на бедността

След като едно семейство изпадне в крайна бедност, то може никога повече да не се възстанови

10:44 | 30.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изкатерването от ямата на бедността е трудно. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Изкатерването от ямата на бедността е трудно. Снимка: Bloomberg

Да си беден е като да опитваш да се изкатериш от яма, докато семейството ти е вързано за теб с въже. На дъното на ямата - под международната линия на бедността от 1,90 долара на човек на ден - водата е мръсна, има много малко храна и почти никакви медицински грижи, пише Саймън Кюпър за Financial Times.

В първите няколко метра, които семейството изкачва, няма предпазна мрежа. Един-единствен финансов шок - баба, която се нуждае от скъпи лекарства, фалит на семейната ферма или смърт на главата на семейството - може да хвърли всички обратно в ямата.   

От около 1990 г. все повече семейства придобиват предпазна мрежа. Това може да са банкови спестявания, брат или сестра в Ню Делхи или Ню Йорк, изпращащи пари вкъщи, или държавна клиника, предоставяща безплатни основни здравни грижи. Тези семейства пресичаха червената линия, която разделя беззащитните от защитените.

Тогава дойде безпрецедентният шок през тази година. Тъй като Covid-19 е глобално сътресение, той често разрушава всички предпазни мрежи на едно семейство наведнъж. В световен мащаб болестта ще тласне 71 милиона в „крайна бедност“, с доход под 1,90 долара на ден, прогнозират икономистите от Световната банка. Това ще бъде първото годишно увеличение на глобалната бедност от 90-те години насам. Въпросът сега е как да рестартираме дългото изкачване към защитения статут.

В бедните страни Covid-19 е по-скоро икономически, отколкото здравен шок. Смъртните случаи от болестта в тези страни несъмнено сa занижени, но експертите са съгласни, че смъртността там е далеч под тази в западните страни. Никой не знае точно защо, освен очевидните факти, че по-бедните страни обикновено имат по-младо население и повече живот на открито. Може да е понеже в тези страни най-уязвимите на болестта - възрастни с придружаващи заболявания - са умрели много преди Covid-19 да се появи.

Каквито и да са причините, едно дете в Кения вероятно не познава никой починал от вируса. Независимо от това, блокадите и натискът върху и без това претоварената здравна система може да са принудили това дете да напусне училище, да се откаже от ваксинации и да пропуска хранения, трайно увреждайки шансовете си за живот.

Най-старата предпазна мрежа е семейството и последните десетилетия на миграция я укрепиха. Митовете сред местните, че бедните хора отиват в богатите им страни, за да карат на социални помощи подценяват семейните задължения. Мигрантите трябва да изпращат пари вкъщи за пенсията на мама, училищните такси на малкия брат и сергията на леля.

Паричните преводи към държави с ниски и средни доходи достигнаха рекордните 554 млрд. долара през 2019 г., двойно спрямо 2007 г. и повече от годишните преки чуждестранни инвестиции в глобален план, отчита Световната банка. Очаква се тази сума да спадне с 20% тази година.

Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 3 години
Смешна статиес!!!!!ковида е направен да сатанизира Китай и да намали населението до 500 милки. Това е ВОЙНА! ПО ВСИЧКИ КАНАЛИ, 24/7Точно оръжието започна да действа и некъв призовава да се намалът жертвите му? Нет, найн и нихт!Кукловодите се имат за богати и безсмъртни. Системата, която са създали им дава две обещания: ВИНАГИ БОГАТИ И ЖИВОТ ПО 300 ГОДИНИ: ТОЕС, ВИЕ СТЕ БОГОВЕ.Сега, днеска, чрез ковида, просто се борът със екологичната заплаха чрез разреждане на човешката популация на планетата + изпращане на марс на по-глупавата половина от хоменесапиенса.ПРОГАРИМИ ДОБЕЗКРАЙ! ТИ, БЕДНИЯ, ПЪРВО ПРАВИШ БОГАТИЯ ПО-БОГАТ И ВЛАСТЕН И АКО МУ СЕ СТРУВАШ ДОСТАТЪЧНО ПОКОРЕН И ЗАСЛЕПЕН - ПОДФЪРЛЯ ТИ МИЛОСТИНЯ, КОЛКОТ ДА НЕ ПУКНЕШ ОТ ГЛАД.УРА ЗА КОРОНАВИРУСЪТ, КОВИДИНДИАНЦИТЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още