IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще счупи ли Ботичели рекорда на Sotheby's за стар майстор?


За един от редките портрети на ренесансовия художник Сандро Ботичели се очакват най-малко 80 млн. долара

15:03 | 24.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;EPA/PETER FOLEY</p>

Снимка: EPA/PETER FOLEY

Това е най-високо оценената творба на стар майстор в историята на аукционната къща Sotheby’s: „Портрет на млад мъж с медальон“ на Сандро Ботичели от 15-ти век е един от малкото портрети на италианския ренесансов художник, които са оцелели и до днес, предава Ройтерс.

Достойната за всеки музей картина вероятно ще предизвика спиращи дъха моменти на търга за старите майстори в Ню Йорк през януари 2021 година - тъй като възможността за придобиване на произведение от Ботичели може да се случи веднъж в живота, ако изобщо се случи.




Картината се оценява на повече от 80 млн. долара и може да се превърне в следващото произведение, което ще преодолее границата от 100 млн. долара. За последно Клод Моне успя да направи това през 2019 г. Картината “Купчини сено” на импресиониста бе продадена за 110,7 млн. долара. Общата сума, която включва таксите и комисионата, е повече от 44 пъти по-висока от предишния рекорд при продажба на картината. Моне рисува 25-те си композиции от тази серия през зимата на 1890-1891 г. в дома си в Живерни в Нормандия.

Да се върнем към Ботичели. През 1982 г. настоящият собственик купува портрета за 810 хил. британски лири. Оттогава картината е в неговата колекция и многократно е била давана под наем на най-важните музеи в света, като National Gallery London и Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още