IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК представи амбициозен план за регулиране на криптовалутите

В рамките на новите правила криптокомпании, като търговски платформи, ще трябва да имат физическо присъствие в ЕС и да станат обект на капиталови изисквания

22:00 | 24.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейската комисия прави стъпка напред в регулацията на криптоактивите в блока.

В рамките на нова инициатива, представена в четвъртък, Европейската комисия ще зададе ясни правила за криптовалутите, които често пъти не влизат в обхвата на традиционното финансово законодателство и могат да изложат на риск инвеститорите.

Предложението също така ще цели регулиране и на т. нар. стабилни криптовалути (stabelcoins – бел. ред.), като либра на Facebook. Валутата се прие като предупредителен сигнал за институциите, тъй като има потенциала да достигне до голям брой потребители чрез социалната мрежа.

С днешния пакет ще се засилят конкурентоспособността и иновациите на Европа при финансовите услуги, с което ще се проправи пътят за превръщането на Европа в световен лидер в разработването на стандарти, посочват от ЕК в прессъобщение.

„Цифровите технологии могат да предложат на потребителите и предприемачите много повече, поради което следва да се възползваме активно от внедряването им, като същевременно ограничаваме потенциалните рискове. Такава е целта на днешния пакет“, коментира предложенията Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката.

По думите му един новаторски цифров единен пазар на финансовите услуги ще бъде от полза за европейците и от възлово значение за икономическото възстановяване на Европа, тъй като ще предлага по-добри финансови продукти за потребителите и ще отвори нови канали за финансиране на бизнеса.

В рамките на новите правила криптокомпании, като търговски платформи, ще трябва да имат физическо присъствие в ЕС и да станат обект на капиталови изисквания, посочват от комисията. По-важните стабилни криптовалути ще бъдат надзиравани от Европейският банков орган.

По-рано този месец финансови министри от някои от най-големите европейски икономики призоваха отново за по-строг контрол върху проекти като либра.

Предложението сега трябва да премине дебат в Европейския парламент и сред националните правителства, преди да се превърне в закон. Европейската комисия посочва, че планира да има законова рамка за криптоактивите до 2024 г.

Представеният днес пакет за цифровите финансови услуги включва стратегия за цифровизиране на финансовите услуги; стратегия за малките плащания; законодателни предложения за нормативна уредба на ЕС на криптоактивите и за нормативна уредба на ЕС на оперативната устойчивост на цифровите технологии.

Законодателни предложения за криптоактивите: използване на възможностите и ограничаване на рисковете

С регламента за пазарите на криптоактиви (РПКА) ще се даде тласък на иновациите, като същевременно ще се съхрани финансовата стабилност и ще се защитят инвеститорите от рискове, посочват от ЕК.

С новите разпоредби лицензираните в една държава членка субекти могат да предоставят своите услуги в целия ЕС (т.нар. „упражняване на дейност в ЕС по силата на един лиценз“). Защитните механизми включват: капиталови изисквания; отговорно пазене на активите; задължителна процедура за подаване на жалби за инвеститорите; както и права на инвеститора срещу емитента.

Емитентите на значителни криптоактиви, обезпечени с активи (т.нар. „стабилни криптовалути“), ще подлежат на по-строги изисквания (например по отношение на капитала, правата на инвеститорите и надзора).

Комисията предлага и пилотна уредба на пазарните инфраструктури, които желаят да се опитат да търгуват и да уреждат сделки с финансови инструменти под формата на криптоактиви. Пилотната уредба представлява т.нар. подход на „регулаторна лаборатория“ (или контролирана среда), който позволява временни дерогации от действащите правни норми с цел регулаторните органи да придобият опит с използването на технологията на децентрализираните регистри при пазарните инфраструктури, като същевременно се взимат мерки за защита срещу рисковете за инвеститорите, целостта на пазара и финансовата стабилност. Целта е да се даде възможност на дружествата да изпробват и научат повече за практическото прилагане на действащите норми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
След краставиците, тия *** мислят, че могат да контролират криптовалутите, създадени именно за да са свободни от държавен контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
За едни крипто, за други - plane text,за едни валута, за реалистите - ветър и мъгла..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още