IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid финансовата криза и грижата за по-слабите спортисти...

Световните спортни колоси претърпяха огромни загуби заради временното стопиране на активния спорт

12:10 | 25.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Световната пандемия от Коронавирус продължава да се отразява на целия свят, включително и всички спортни състезания. В месеците, в които около 95% от активния спорт бе в застой, клубове, институции, огромни организации и рекламодатели загубиха милиарди. Постепенното завръщане на състезанията в полунормален календар е трудно. Организаторите и самите състезатели вече изпитват, но тепърва ще се сблъскват с новата реалност. На футболните мачове няма публика, в баскетболните зали – също. Големите тенис турнири останаха с празни трибуни – на корта бяха само двама играчи, съдия и деца с маски, които подаваха топките.

Само преди няколко дни приключи US Open – състезание, което води своето начало от 1881 година и за първи път тази есен остана без публика по трибуните. Същото бе на път да се случи и с емблематичния „Ролан Гарос“, но организаторите решиха все пак да допускат макар и ограничен брой хора на ден. На двата най-колеми и популярни корта в комплекса "Филип Шатрие" и "Сюзан Ленглен" ще могат да влизат до 5000 зрители на ден. На третия корт „Симон Матийо“ ще влизат максимум по 1500 души на ден, като е забранено преминаването между трите корта, а спазването на противоепидемичните мерки е задължително. 

Но да преминем към финансовото измерение на спортните мероприятия в последните няколко месеца. Световните футболни колоси, големи организации, сред които Национална баскетболна асоциация (НБА), Национална хокейна лига (НХЛ), Национална футболна лига (НФЛ), както и УЕФА, ФИФА, тенис асоциациите – ATP и WTA и т.н., претърпяха огромни загуби заради временното стопиране на активния спорт. Загуби заради липсата на продажба на билети, реално „замразен“ маркетинг (с изключение на онлайн търговия), загуба от приходи от телевизионни, рекламни права и договори.

След няколко дни стартира най-голямото спортно събитие, което ще вълнува света – тенис турнирът „Ролан Гарос“. Най-добрият български тенисист Григор Димитров също ще вземе участие в Париж, като доброто му представяне на последния Мастърс турнир в Рим дава надежди за успех и във френската столица. Winbet Online предлага коефициент 110.00 българинът да триумфира на „Ролан Гарос“, тоест при залог от само 1 лев, печалбата ви е 110 лева. Ясно е, че Димитров не е сред фаворитите за титла и пред него има над 25 тенисисти с по-големи шансове сред букмейкъра.

Фаворит на компанията да спечели надпреварата е Рафаел Надал със ставка 1.93. Споменем ли кортове на клей настилка Краля на клея няма конкуренция и не случайно със своите 12 титли от Ролан Гарос е недостижим в цялата история на тениса. Новак Джокович е с втори шанс да грабне титлата (коефициент 3.60). От турнира ще липсва рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем Роджър Федерер заради контузия. 

Заради Covid кризата общият награден фонд на Ролан Гарос е намален от около 42 661 000 евро през 2019 година, на 38 милиона евро тази година. Миналата година победителят и при мъжете, и при жените спечели 2.3 милиона евро. Тази година обаче наградният фонд за шампионите е намален със 700 хиляди евро – 1.6 милиона евро. Миналата година загубилият финалист прибра 1 180 000 евро, докато тази година сумата спада на 850 500 евро. Разлика в парите има във всички кръгове надолу в схемата – полуфинал, четвъртфинал, осминафинал и т.н. 

Любопитното обаче е, че организаторът на Ролан Гарос – френската федерация по тенис, взе историческо решение, свързано с парите от наградния фонд. То засяга по-слабите тенисисти, които ще отпаднат на много по-ранен етап от турнира. Техните приходи са увеличени за разлика от намалените суми, които очакват участниците в по-напредналата фаза. Целта е да бъдат поощрени тенисистите, които така или иначе не успяват да се противопоставят на гигантите в тениса и не печелят от рекламни договори, да се справят с Covid кризата.

Например тенисист, който загуби дори в първия квалификационен кръг на Ролан Гарос, ще прибере сума от 10 000 евро, което е увеличение с 42% спрямо миналата година. За втория квалификационен кръг сумата е 16 000 евро, а миналата година бе 12 250 евро. За третия квалификационен кръг сега играчите ще получат 25 600 евро, а през 2019 година взеха 24 000 евро. Големият скок в разликата идва за онези, които преминат трите квалификационни кръга и стигнат до първи кръг. Дори и при загуба още в първи кръг, тенисистите ще получат по 60 000 евро от наградния фонд, което е увеличение с 30% спрямо миналато издание на турнира, когато сумата е била 46 000 евро. 

„Смятаме, че състезателите, които започват участие в квалификациите, са най-ощетени по време на кризата. Именно те имат нужда от увеличени финансови стимули“, коментираха от организационния комитет на турнира. Реално парите, които ще отидат за по-нискоквалифицираните играчи, ще бъдат взети от големите звезди като Рафаел Надал, Джокович, Доминик Тийм, Федерер и Григор Димитров. През миналата година българинът достигна до 3 кръг на надпреварата, което според тогавашните финансови условия му донесе 143 000 евро от наградния фонд. Сега за отпадане на тази фаза сумата е намалена до 126 000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още