IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако

Преди две години Джим Ратклиф бе обещал да остане във Великобритания след Brexit

22:30 | 25.09.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джим Ратклиф, мултимилиардер и ръководител на нефтохимическата компания Ineos. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Джим Ратклиф, мултимилиардер и ръководител на нефтохимическата компания Ineos. Снимка: Bloomberg L.P.

Той е един от най-гласовитите и шумни привърженици на Brexit: Джим Ратклиф, мултимилиардер и ръководител на нефтохимическата компания Ineos. Но това не попречи на най-богатия британец да се премести в Монако, след като изпълни мисията си.

Както съобщава Bloomberg, Ратклиф вече е официално жител на княжеството и следователно не трябва да плаща данък върху доходите или дивидентите. Това би трябвало да си струва за 67-годишния мениджър, тъй като Bloomberg оценява състоянието на привърженика на Brexit на еквивалента на 19,3 млрд. евро. 

Преди две години Ратклиф беше обещал да остане във Великобритания след Brexit. Но оттогава се появиха многократни съобщения, че милиардерът, както и другите двама топ мениджъри на Ineos, се готвят да напуснат острова. През февруари миналата година в. Sunday Times съобщи, че 67-годишният Ратклиф разглежда различни варианти за преструктуриране на състоянието си, за да може да спести до 4 млрд. паунда от данъци, като сред разглежданите възможности е и преместването му в Монако.

Химическата компания на Ратклиф е спонсор на професионален отбор по колоездене, а през 2019 г. милиардерът заяви, че не се е отказал от желанието си да купи футболния клуб Челси.

През 2010 г. компанията премести централата си в Швейцария заради данъчни причини. Шест години по-късно тя се върна във Великобритания на фона на подкрепата за Brexit. По-късно Ратклиф увери, че тричленният Борд на директорите на Ineos е изпитвал дълбоко угризение за преместването си в Швейцария. В края на краищата той и двамата му съратници били “убедени британци”. Решението в полза на Швейцария било взето в "зоната на напрежение между емоциите и данъчния прагматизъм".

И така, сега Ратклиф очевидно е привлечен от Монако. Други много богати поддръжници на Brexit също преместиха ежедневието си и активите си в чужбина, след като през 2016 г. британците гласуваха на референдум за напускане на Европейския съюз. Най-видният пример е Джеймс Дайсън. Изобретателят на прахосмукачките без торби с едноименната марка Dyson сега живее в Сингапур. Антъни Бамфорд, председател на производителя на багери JC Bamford Excavators Ltd., прехвърли дялове от карибските холдингови фирми на компанията тази година в Швейцария, променяйки договореностите, които помогнаха на семейството му да трупа състояние в продължение на десетилетия.

Над половината от британските предприемачи в класацията на Bloomberg за милиардерите вече не живеят във Великобритания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
bozavino
преди 3 години
Какво да прави бял човек с много кинти във Великобритания, да плаща прогресивни данъци и да живее между *** и африканските маймуни, които е лъгал и мамил :)) Това е все едно да кажеш да някой от политиците в България, да си върне детето от чужбина в България. Парите и морала, нямат допирни точки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Имаше един британски комик, та той беше казал - само тук може да видите 16 годишни, пушещи цигара, да бутат бебшка количка. Та във всяко стадо има черни овце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
cherney
преди 3 години
"Тате ще ми купи колело, ама друг път"Удивително е как група гласовити и популярни във Великобритания авантюристи успяха да излъжат мнозинството от хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
От "върха" най-лесно се "вика". Тия отдолу кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 3 години
не са лицемери :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Опааа. Богатите не искат да плащат новите данъци. Бедните не могат. Кой остана? Средната класа да затвори очи и да си мисли за нещо хубаво, докато й бъркат в портфейла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още