IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на китайските индустриални фирми растат за четвърти пореден месец

Възстановяването на Китай набира скорост, тъй като задържаното търсене, правителствените стимули и изненадващо издръжливият износ стимулират напредъка

10:07 | 27.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Печалбите на китайските индустриални компании нарастват за четвърти пореден месец през август, подплатени отчасти от възстановяването на цените на суровините и производството на оборудване, показват данни на китайското национално статистическо бюро, цитирани от Ройтерс.

Възстановяването на Китай набира скорост, тъй като задържаното търсене, правителствените стимули и изненадващо издръжливият износ стимулират напредъка, допълва информационната агенция.

Печалбите на индустриалните фирми се увеличават с 19,1% на годишна база през август до 612,81 млрд. юана (89,8 млрд. щатски долара), показват данните. За сравнение, през юли ръстът беше 19,6%. Това е и четвърти пореден месец на увеличение на този показател.

За януари-август печалбите на индустриалните фирми обаче намаляват с 4,4% спрямо година по-рано до 3,72 трлн. юана. Данните показват, че темповете на намаление се забавят – през първите седем месеца на годината спадът достигаше над 8%.

Статистиката сочи, че печалбите на държавните индустриални фирми намаляват със 17% на годишна база за първите осем месеца на годината спрямо 23,5% спад през първите седем месеца. Печалбите на частния сектор се свиват с 3,3% през януари-август спрямо 5,3% за януари-юли.

Задълженията на индустриалните фирми нарастват с 6,6% през август спрямо ръст от 6,5% през юли, показват още данните.

Печалбите на индустриалните фирми обаче все още са изправени пред външен натиск, тъй като нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин помрачава глобалните търговски перспективи.

Печалбите от производството на суровини нарастват с 32,5% през август спрямо 14,7% през юли, според Джу Хон, служител в статистическото бюро на Китай. Това се дължи отчасти на възстановяването на цените на международните суровини като суров петрол и желязна руда, допълва той.

Печалбите в сектора за производство на общо оборудване се повишават с 37% през август на годишна база. За производителите на електрически машини ръстът е с 13,3%.

Икономическите показатели през август, вариращи от износа до цените на производител и фабричната продукция, сочат по-нататъшен ръст в индустриалния сектор в Китай. Все пак обаче фабричната активност нараства с по-бавни темпове, като по-малките фирми са изправени пред забавяне на търсенето и финансово напрежение.

Пекин въведе редица мерки за рестарт на икономиката - от намаляване на данъците и таксите до гратисни периоди за изплащане на дълговете. Китайската икономика обаче може да стагнира, тъй като е изправена пред нарастваща конкуренция от страни с напреднали технологии и по-ниски разходи за труд.

Властите в Китай обещават да увеличат инвестициите в стратегически индустрии, включително основни технологични сектори като 5G, изкуствен интелект и полупроводници, и да ускорят развитието на нови материали, за да осигурят стабилни вериги на доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още