IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус се сблъсква с още по-силна вълна изтичане на мозъци

Тайното встъпване в длъжност на Лукашенко тази седмица дава знак, че той няма да напусне властта, а това кара много хора да обмислят бягство от страната

12:00 | 27.09.20 г. 35
<p>
	Снимка: EPA/SERGEI GAPON/БГНЕС</p>

Снимка: EPA/SERGEI GAPON/БГНЕС

Тайното встъпване в длъжност на Александър Лукашенко тази седмица дава ясен знак, че той не възнамерява да напуска властта в Беларус. Това принуждава все по-голям брой професионалисти, особено от процъфтяващия ИТ сектор в страната, да решат дали да останат да се борят у дома, или да отидат другаде, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

„За много хора е трудно да работят в такава среда, емоционално“, коментира Алексей Шкор, 30-годишен, блокчейн архитект и главен изпълнителен директор в DEIP, беларуска ИТ компания.

Нарастващата бруталност на режима – стотици хора бяха арестувани в гневните протести след тайната клетва в сряда, подчертават опасността от продължаваща опозиция. „Властите искат да сплашат хората, за да не излязат на улицата. Те се страхуват много от протестите“, казва Шкор.

Хиляди са задържани, а над 250 политици и активисти са арестувани и обвинени в престъпна дейност през последните месеци.

„Всички разбират, че не сме защитени. Всеки може да стане жертва на репресии“, казва Шкор в телефонно интервю. Една от жертвите е Алексей Коротков, приятел на Шкор и един от последните политически затворници, обявени от надзорния орган по правата на човека.

Коротков е 25-годишен, изпълнителен директор и основател на MakeML, стартъп, който разработва софтуерни системи за изкуствен интелект. Арестуван е в центъра на Минск по време на мирен митинг в края на август. Обвинен е в обучение и финансиране на хора за участие в антиправителствени митинги. Ако бъде признат за виновен, той е заплашен от 3 години затвор.

ИТ специалистите са изключително дейни и активни в настоящите политически вълнения. Много от тях се включиха в екипите на опозиционните кандидати на президентските избори на 9 август. Някои помогнаха за изграждането на онлайн платформа за алтернативно преброяване на гласовете, за да се разкрият мащабите на измамата с гласовете.

През последните седмици много ИТ служители се присъединиха към масовите протести в Минск и други градове, демонстрирайки срещу официалните резултати от изборите, които те смятат за фалшифицирани. Лукашенко твърди, че е спечелил 80 процента от гласовете, но не е признат за президент от нарастващ брой държави.

„Т.нар. „встъпване в длъжност“ от 23 септември 2020 г. и новият мандат, заявен от Александър Лукашенко, нямат никаква демократична легитимност“, казва се в декларация на ЕС.

Станислав Шушкевич, първият лидер на Беларус след разпадането на СССР през 1991 г., заяви в телефонно интервю, че церемонията наподобява „избор на престъпен бос“. „В структурите на организираната престъпност това се прави тайно. Той не е легитимен президент“, допълва Шушкевич.

Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
нищо ново не ми казваш... година и половина съм живял и аз в чужбина, и брат ми беше около 5, брадчеда не се върна... знам плюсовете и минусите... даже си спомням и комунизма, да има много минуси навън ... но последните 10 години минусите и тук станаха много... 2/3 от приятелите/съучениците и сега са в чужбина, нашите вече са доста възрастни... по малко неща ме задържат... а чувството че плащам данъци по най високата ставка на тия клептомани ме кара да се чувствам съучастник ... не всички сме възпитани да нямаме морал и да можем да си затворим очите за една заплата... това много ми тежи вътрешно.... не очаквам да ме разбереш де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
Toranaga
преди 3 години
Аз от 30 г не съм в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Нашата Тиква е най-жълта ... скоро ще я берем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Супер, вече знам, че си имам и мутри. :))Да ти кажа, имам доста приятели, кои с бизнес, кои работят за друг и всичките си приличат по едно - работят, развиват се и живеят добре.Имам и такива, които заминаха, 2/3 останаха самотници, блуждаещи между тук и там. Аз, като човек, живял навън покрай работата си, ще ти кажа, че тревата тук е много по-зелена, ако ме разбираш. Всяка държава със своите проблеми, тук си имаме корупция (която няма да изчезне, дори да дойде най-демократичния демократ), на другите места си имат същите и други проблеми.Фантазиите, че в чужбина е толкова хубаво, са за хора, не живели там. Всяко нещо, което е по-хубаво там, заплащаш с друго. Такъв е неписания закон. И от мрънкане и плюене файда няма, да ти припомня ли изказването "не питай какво страната ти направи за теб, питай ти какво направи за нея"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Вате, от друга страна ние в ИТ-то сме леко привилигировани тук. зимаме добри заплати, а мутрите Ви не разбитат кво правиме и оше не се бъркат в нашата сфера...но гледам *** почват... брат ми се оплака че последните две години му правят повече проверки и се заяждат за подкупи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
май не съм мозък :)... навремето реших да не напускам, виждах преспектива и ред други причини.... вече доста съжалявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
сори за неграмотното писане... телефона е виновен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
винаги ще напускат някви хора, пита се защо... и ако призванието ти е да строиш ракети и няма как да дтане тък, ще те разбера.... ама да напудкаш зада береш чушки и да миеш чинии... значи имам проблем, Хасково!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти леко си противоречиш.В такъв случай, щом тикви и мозъци не виреели заедно, явно ти или живееш в чужбина или не си мозък? Кое от двете е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хаха :) аз за България говоря... просто ползвам удобно статията... щото и тия са в почти същия тиняк като у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още