IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекар: Няма доказана опасност за здравето заради 5G мрежата

Никое проучване не сочи за вреди при електромагнитните излъчвания, каза началникът на клиника по образна диагностика в "Св. Иван Рилски"

10:29 | 28.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Няма ясно доказана опасност за здравето заради 5G технологията. Това заяви д-р Марин Пенков, началник на клиника по образна диагностика в "Св. Иван Рилски". Коментарът е по повод експлоатацията на 5G мрежа в България, която все още не е в пълния си обхват.

Миналата седмица Vivacom обяви, че започва да предлага на клиентите си първите 5G услуги в България. Операторът е пуснал 5G мрежа в централните градски части на всички 27 областни центъра.

Д-р Пенков обясни, че на този етап няма проучване, което да доказва, че 5G технологията е вредна и няма доказани вредности при електромагнитните излъчвания. 

„Твърдението, че има връзка между тази технология и коронавируса той определи като абсурдно. "Няма как една физична величина да пренася РНК", категоричен беше той и обясни, че подобно нещо е възможно само в сферата на научната фантастика.

Има нови познания, нови заболявания, но не може да се обвинява нещо ново за това, смята той.

Първото поколение на тази концепция за клетъчна система започва да навлиза още през 80-те години в западния свят. При нас то се появява през 90-те години с навлизането на мобифоните. Във второто поколение вече навлизат цифровите комуникации, концентрирани към гласово предаване на данни и слаба интернет връзка, посочи обясни гл. ас. д-р Климент Ангелов от факултета по Телекомуникации в ТУ. Той каза, че 5G представлява едно обединяване на 2, 3 и 4G в една нова концепция.

В случая става въпрос за надграждане на възможността за по-високи скорости на предаване на данни, отбеляза той.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още