IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният офис пазар ще се възстановява пет години от коронакризата

Наемите ще достигнат дъно през първото тримесечие на 2022 г., след което ще започнат да растат, прогнозира консултантска компания

13:03 | 28.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Цените и търсенето на офис площи в света ще се нуждаят от почти пет години, за да се възстановят от щетите, причинени от пандемията, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от Bloomberg.

Очаква се делът на свободните площи в света да достигне връх от 15,6% през 2022 г., като близо 8,9 млн. кв. м площи ще останат празни през идните две години. Това е повече спрямо финансовата криза през 2008 г., когато наемателите опразниха офиси с обща площ от близо 8 млн. кв. м, отбелязва компанията.

Едва през 2025 г. офис пазарите в света ще се върнат на нивата си отпреди COVID-19, когато свободните площи в света бяха средно 10,9%, сочи докладът. Натискът и темпът на възстановяване ще варират на регионално ниво, тъй като продължаващото съкращаване на работни места и работата от разстояние намаляват необходимостта от площи в Северна Америка и Европа, а новото предлагане в развиващите се икономики в Азия расте по-бързо от работните места.

„Очакваме свободните площи да нараснат навсякъде“, казва Ребека Роки, глобален ръководител на прогнозите в Cushman. „Причината е, че динамиката, която предизвиква промяната, е малко по-различна на Запад в сравнение с Изток“, допълва тя. Офис Офис

Източник: Cushman & Wakefield

Прогнозите на компанията, които целят да помогнат на клиентите й в преговорите по наемните договори, допускат, че бизнесът ще се нуждае от площи, за да стимулира иновациите, производителността и работата в екип, които трудно могат да се развиват, когато всички работят от разстояние.

Такова е мнението и на ръководителите на някои от най-големите финансови и технологични компании в света, които искат да върнат служителите в офиса. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън заяви, че продължителна работа от вкъщи може да нанесе икономически и социални щети.

За момента обаче служителите не са особено ентусиазирани да се върнат в офиса. Във Великобритания банките, включително Goldman Sachs Group и Citigroup искат от служителите си да остават у дома, за да помогнат за ограничаване на разпространението на вируса. Други в Ню Йорк и Лондон изпратиха служителите си у дома, след като броят на новозаразените нарасна.

Миналия четвъртък Deutsche Bank съобщи, че ревизира политиките си за работа от вкъщи в опит да намали за постоянно офис площите си, съобщи Bloomberg.

Ръководителите на банката работят по нов „хибриден модел“ за това как служителите могат да разделят работата между офиса и дома си, каза главният изпълнителен директор Кристиян Зевинг.

Новите политики ще позволят на служителите да имат обвързващи споразумения за това колко дни в седмицата искат да работят извън офиса, разкри запознат източник. Кредиторът е направил изчисления колко голям ще е делът на служителите, които ще работят от вкъщи, допълни източникът, пожелал да остане анонимен, тъй като става въпрос за вътрешно планиране.

Миналата година Deutsche Bank е вложила 1,7 млрд. евро (2 млрд. долара) в наеми и мебели и се очакваше сумата да остане стабилна преди пандемията. След опита от първото полугодие обаче банката вижда възможности за намаляване на тези разходи, каза миналия вторник главният финансов директор Джеймс фон Молтке.

Миналата седмица Deutsche Bank направи стъпка в тази посока, когато се отказа от два от петте етажа, които наема в една от най-скъпите офис сгради в Цюрих. Говорител посочи като една от причините за решението очакванията, че повече хора ще работят от вкъщи.

Освен това Deutsche Bank ще смени офисите си в Ню Йорк догодина, за да намали офис площите там с близо една трета. Кредиторът сви броя на служителите си отвъд океана с около една пета през последните няколко години. Подразделението за управление на активи на банката, DWS Group, неотдавна се премести в по-евтин офис в Лондон.

Cushman & Wakefield очаква делът на хората, които работят от вкъщи да се удвои през идните пет години и да достигне 10% в САЩ и Европа спрямо едва 1,2% в Китай, където има по-силен културен натиск за посещаване на офиса, отбелязва компанията.

Наемите на офис площи в света се очаква да достигнат дъно през първото тримесечие на 2022 г., след което ще започнат да нарастват и ще достигнат нивото си отпреди кризата през 2025 г., очаква компанията. 

Ето и най-вероятните сценарии на Cushman за офис пазарите по региони:

В САЩ цените на наемите се очаква да намалеят с 6,5% догодина и с 2,3% през 2022 г. Свободните площи ще нараснат до 17,4% тази година спрямо 12,8% в края на 2019 г. Ръстът на работните места ще се възобнови през 2021 г. след спад с 4,1% тази година, като офис служителите ще се справят по-добре от останалите сектори на заетост.

В Европа наемите ще спаднат със 7,8% догодина и с 1,7% през 2022 г., а свободните площи ще скочат до 10,5% през 2022 г. спрямо 6,4% към момента. Загубените работни места в офиси ще бъдат около 1% тази година и 0,4% през 2021 г., след което отново ще започнат да растат.

Наемите в Китай, който първи влезе и първи излезе от пандемията, се очаква да намалеят с 8% тази година и с 5,2% през 2021 г., след което отново ще започнат да растат. Свободните площи ще са приблизително 25% до 2024 г., когато ръстът на заетостта се очаква да поеме изобилното ново предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
.... а вколко часа и кой ден не казаха ли нещо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още