IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство предлага разхлабване на бюджетните правила

Правителството отваря вратата за бюджетен дефицит над 3%

17:09 | 28.09.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетният дефицит да може да надвишава заложения праг от 3% от БВП в случай на извънредни обстоятелства, предлагат от Министерство на финансите (МФ). Това става ясно от промени в Закона за публичните финанси, публикувани за обществено обсъждане и качени на сайта на ведомството.

„Разразилата се в световен мащаб пандемия от COVID-19 и последвалата я глобална икономическа стагнация, довела до свиване на икономическата активност и заетостта и отразила се крайно неблагоприятно върху редица сектори от икономиката, поставиха на тежко изпитание фискалните рамки на огромен брой държави, в т.ч. и на България. В тази връзка спазването на фискалните правила, които понастоящем са в сила, се превърна в огромно предизвикателство за почти всяка държава от Европейския съюз, като прогнозите са за значително влошаване както на бюджетните дефицити, така и на нивото на държавния дълг през настоящата година, а също така евентуално и в бъдещ период“, пише в мотивите към текста.

От МФ припомнят, че по тази причина в рамките на Европейския съюз беше активирана клаузата за дерогация, която позволява по време на извънредни обстоятелства за известен период от време разходите, пряко свързани с последиците от преодоляването на пандемията, да бъдат изключени от обхвата при изчисляването на бюджетния баланс.

В отговор на глобалните предизвикателства, свързани с овладяване и преодоляване на последствията от възникналата пандемия от COVID-19, е в ход реализация на Плана за възстановяване на Европа, предвиждащ възможности за държавите-членки на ЕС за достъп до ресурси от фондове, програми и механизми, което налага промени на фискалните правила, за да се позволи безпроблемното им използване.

„Това доведе до необходимост от преразглеждане на регулациите и правилата в областта на фискалната политика и тяхната гъвкавост на фона на глобалните предизвикателства пред икономиката и бюджета, което е водещ мотив за разработването на настоящия законопроект“, посочват още от МФ.

В момента в Закона за публичните финанси е записано, че дефицитът на сектор "Държавно управление" на годишна основа, изчислен въз основа на методологията на Европейската система от национални и регионални сметки на Общността, не може да надвишава 3 на сто от брутния вътрешен продукт.

Реално с предложените промени се допуска този минус да е по-голям, когато има извънредно обстоятелство. Според закона това е „необичайно събитие извън контрола на Министерски съвет“, което влияе върху финансите на сектор „Държавно управление“. Промяната в текста е свързана с осигуряване на възможности за по-голяма гъвкавост при наличието на извънредни обстоятелства, пише в мотивите към законопроекта.

От текста става ясно още, че от МФ искат да бъде променена преразпределителната роля на държавата, като в предложението се посочва, че тя може надвишава 40% от БВП. Конкретният текст в чл. 28, ал. 1 цели изключване на разходите, извършвани от сметки за средства от Европейския съюз, включително и по други международни програми и договори, които са с режим на сметки за средства от Европейския съюз, от обхвата за максималния размер на разходите по консолидираната фискална програма, който не може да надвишава 40 на сто от брутния вътрешен продукт, с цел да не се ограничава усвояването на средства от европейските фондове и програми. 

На практика това ще доведе до премахване на ограниченията за усвояването на парите от европейските фондове и от Плана за възстановяване на Европа. Припомняме, че пo тaзи пpoгpaмa SURE EK e пpeдвидилa дa paзпpeдeли мeждy cтpaнитe члeнĸи 100 млpд. eвpo, ĸaтo зa цeлтa тe щe тpябвa дa пpeдocтaвят гapaнции зa 25 млpд. eвpo. По-конкретно пapитe, ĸoитo щe пoлyчи Бългapия пoд фopмaтa нa зaeм, ca 511 млн. eвpo, а гаранциите, които трябва да бъдат предоставени от страната ни, са за близo 107,5 млн. eвpo.

Друга важна промяна, която се предлага, е във формулата, пo ĸoятo ce изчиcлявa дeфицитът в мoмeнтa. Според законодателството в България това се прави на касова основа – на база нaпpaвeнитe плaщaния и peгиcтpиpaнитe пpиxoди в paмĸитe нa ĸaлeндapнaтa гoдинa. ЕК обаче има друга методология – на начислена основа, според която се гледат нe caмo извъpшeнитe плaщaния, нo и пoeтитe в paмĸитe нa фиcĸaлнaтa гoдинa aнгaжимeнти зa бъдeщи paзxoди. 

В Закона за публичните финанси е записано, че годишният консолидиран бюджетен дефицит не може да надвишава 2% от БВП. Изключение е възможно при извънредни обстоятелства и ако не се нарушава европейското правило на начислена основа дупката в хазната да бъде до 3% от БВП.

В новата редакция на МФ се пpeдлaгa в дeфицитa дa нe ce вĸлючвaт paзxoдитe, извъpшвaни oт cмeтĸи зa cpeдcтвa oт EC, ĸaĸтo и пo дpyги мeждyнapoдни пpoгpaми и дoгoвopи, ĸoитo ca c peжим нa cмeтĸи зa cpeдcтвa oт Eвpoпeйcĸия cъюз, вĸлючитeлнo cвъpзaнoтo c тяx нaциoнaлнo cъфинaнcиpaнe. Казано иначе – касовият дефицит също да може да надвишава 3%.

С проекта се предлага и неизразходвани средства да могат да се използват  за изпълнението на други приоритетни политики, с оглед по-ефективно разходване на ограничения финансов ресурс.

Според МФ с предложения законопроект не се нарушават изискванията на европейските директиви. По законопроекта са проведени обществени консултации съгласно Закона за нормативните актове, като предвид изключително краткото време, оставащо до крайния срок за подготовка и внасяне в Народното събрание на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2021 г. срокът е 14-дневен, за да се осигури съгласуваност между двата законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Аз предлагам да земем да се дигнем и да уволним всички български бездарни политици обвързани с мафията и олигархията + всички назначени от тях безполезни калинки в държавната администрация. Искаме само екперти, които вършат реална работа в администрациите и правителството. Стога корумпирани политически назначения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Финансовото министерство предлага разхлабване на бюджетните правила Аз предлагам да разхлабим финансовият министър..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Недей така, изборите са догодина, ако изгонят 100к държавни служители, това са загубени гласове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
sirFaith
преди 3 години
a реформи кога? електронни услуги и намаляване броя на държавните търтеи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 3 години
В Република България същественият причинител за щети е неправилното емитиране на лева. Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка. Грешката на централната банка се запазва при условия на мълчаливо съгласие от Министерството на финансите.Вариантите са два:Първи: При запазена грешка на централната банка щетите се увеличават. Правителството е с подсигуряван политически провал.Втори: За устойчиво спасение от щети е необходимо подобрено емитиране на лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още