IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте най-големи фонда за управление на активи имат повече ресурс от БВП на САЩ

BlackRock е най-големият фонд с обща стойност на управляваните активи от 7,3 трлн. долара

09:05 | 29.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Институции и физически лица, които инвестират пари, обикновено го правят с помощта на фондове за управление на активи – компания, която управлява инвестициите им и извлича печалба и за двете страни. Тези компании вземат навременни инвестиционни решения от името на клиентите си, за да разширяват портфейла и финансите си.

По данни на сайта StockApps.com петте най-големи компании за управление на активи в света притежават активи на обща стойност 22,5 трлн. долара, повече от брутния вътрешен продукт на САЩ. Най-големият фонд за управление на активи в света е BlackRock, управляващ активи за 7,3 трлн. долара, или една трета от общата стойност.

Компаниите за управление на активи работят с редица инвеститори, което им позволява да намалят риска, да диверсифицират портфейлите на клиентите си и да осигурят достъп до опции с по-висока стойност с по-добри перспективи да увеличаване на стойността на капитала. В много случаи те печелят пари от таксите, които вземат въз основа на броя на управляваните от тях активи, въпреки че някои компании определят постоянни такси. Те обикновено предоставят и други услуги, различни от управлението на активи, които генерират само част от приходите им.

BlackRock стана един от водещите играчи на финансовия пазар през последните 25 години. Той обслужва отделни инвеститори, компании, правителства и фондации чрез 70 офиса в цял свят. BlackRock оглавява и класацията на най-големите доставчици на борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ и играе огромна роля в консултирането на американските власти по време на финансовата криза. Активи Активи

През последните пет години общите активи, които фондът управлява, са нараснали с 57%. Освен че води по стойност на управляваните активи, базираният в Ню Йорк финансов гигант регистрира стабилен ръст на пазарната капитализация през 2020 г. През септември общата стойност на акциите на BlackRock достигна 83,6 трлн. долара, което е скок с 22% на годишна основа.

С управлявани активи на обща стойност 5,7 трлн. долара Vanguard Group е на второ място сред най-големите фондове за управление на активи в света. Американската финансова компания с 20 локации в цял свят и 17 600 служители е също така вторият по големина доставчик на борсово търгувани фондове и най-големият доставчик на взаимни фондове в света.

8 от 10-те водещи фондове в света за управление на активи са американски компании

UBS Group е третият по големина фонд за управление на активи в света с над 3,5 трлн. долара под нейно управление. Швейцарската финансова корпорация и най-голяма банка в страната обяви нетна печалба от 1,23 млрд. долара през второто тримесечие, което е спад с 11% на годишна основа, породен главно от продължаващите загуби на кредити заради коронавируса.

Но по-високата борсова активност е продължила да подкрепя печалбата на банката между март и юни. Резултатите за тримесечието на UBS Group сочат още, че оперативната печалба е достигнала 7,4 млрд. долара спрямо 7,5 млрд. долара година по-рано. Статистиката сочи, че швейцарският кредитор е загубил 1,6 млрд. долара от пазарната си капитализация през 2020 г., като общата стойност на акциите е намаляла спрямо 45,6 млрд. долара през декември до над 44 млрд. долара този месец.

State Street Global Advisors и Fidelity Investments заемат съответно четвърто и пето място сред най-големите фондове за управление на активи в света с 3,05 трлн. и 2,92 трлн. долара под свое управление.

Географският анализ сочи, че американските фондове за управление на активи оглавяват глобалната класация на най-успешните компании, като осем от десетте най-големи фонда се намират в САЩ. Статистиката показва още, че най-големите банки в света като JP Morgan Chase, Goldman Sachs и Bank of America не са сред топ пет на фондовете за управление на активи в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още